Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kungar och drottningar tog farväl av furst Rainier

Monacos furst Rainier har återförenats med sin Grace. Kungar, drottningar och presidenter tog farväl av Rainier på fredagen i samma katedral där det berömda paret vigdes 1956.

Annons
Palatsvakter bar långsamt och vördnadsfullt Rainiers kista, draperad i det lilla furstendömets röda och vita flagga, från palatset till S:t Nicholas-katedralen.
Prinsessorna Caroline och Stéphanie grät öppet där ge gick intill kistan tillsammans med sin bror prins Albert. Han ärver makten över Monaco efter sin far, som 81 år gammal avled den 6 april av sjukdom i lungor, hjärta och njurar. Rainier III har varit Monacos statsöverhuvud sedan 1949.

Kung Carl Gustaf
Sveriges kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia fanns liksom Frankrikes president Jacques Chirac bland cirka 60 monarker, presidenter och andra prominenta gäster vid begravningen.
 För oss alla var fursten förstås en ledare, men också en vän och familjemedlem. Det är därför vårt samhälle nu känner sig som ett föräldralöst barn, berövat på denne man som älskade oss och som vi älskade och respekterade, sade Monacos ärkebiskop Bernard Barsi.
 I denna katedral, för nästan på dagen 49 år sedan, äktade han hennes kungliga höghet prinsessan Grace som gick bort alltför tidigt, fortsatte Barsi och syftade på Hollywood-aktrisens dödliga bilolycka 1982.

Stöpte om Monaco
Fursteätten Grimaldi har styrt pyttestaten Monaco i 700 år. Rainier tog över en spelhåla på dekis 1949 och skapade ett brusande modernt centrum för turism och banker. Det lilla riket har dock fått försvara sig mot anklagelser om att det tjänar som tillflyktsort för maffiapengar.
Vanliga monegasker fick se begravningståget passera genom metallgaller. Bara ett fåtal av de drygt 30 000 invånarna var inbjudna till ceremonin i S:t Nicholas-katedralen, resten fick bevittna begravningen på storbildsskärmar i sex kyrkor.
Infartsvägarna till furstendömet kantades av poliser, och större delen av Monte Carlo-klippan där palatset och katedralen ligger var avspärrad. Alla affärer och företag var stängda och flaggor vajade på halv stång över hela Monaco, som bara är hälften så stort som stadsdelen Kungsholmen i Stockholm.

Mer läsning

Annons