Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kuppen kom av sig på Skattebetalarnas stämma

Det blev ingen kupp på Skattebetalarnas stundtals kaotiska stämma i Malmö på lördagen med närmare 1 000 deltagare. När rösterna hade räknats visade sig stödet för styrelsen vara starkt.

Annons
Ingen av de alternativa kandidater, så kallade förnyare, som föreslagits av enskilda medlemmar blev valda, utan valberedningens förslag till styrelseledamöter gick igenom helt. Beskedet möttes med jubel och en mycket lång applåd.
Flera kritiker fick lufta sitt missnöje med att invandringens kostnader inte uppmärksammats tillräckligt av Skattebetalarnas förening, men frågan blev aldrig något riktigt huvudnummer på stämman. Det gladde ordföranden Claes Levin efter den fyra timmar långa maratontillställningen.

Främlingsfientliga åsikter
 I förväg har även rent främlingsfientliga åsikter förts fram och vi var bekymrade att de skulle prägla de beslut som fattades fast de inte är representativa för föreningen, sade han.
Levin tillade att stödet för styrelsen kanske visade sig ännu starkare än han hade vågat hoppas.
Till förlorarna hörde Åke Wedin, som kandiderade till styrelsen, och i debatten hävdade att frågan om invandringens kostnader sopas under mattan av föreningen.
 Man blir nedtystad och stämplad som sverigedemokrat eller nationaldemokrat, förklarade han för TT.

100 miljoner i potten
Båda partierna hade i förväg uppmuntrat sina medlemmar och sympatisörer att lösa medlemskap i föreningen och komma till stämman för att försöka ändra inriktningen så att invandringen skulle komma mer i fokus. I potten låg också föreningens ekonomiska tillgångar på cirka 100 miljoner kronor.
De delade meningarna kom till uttryck redan i inledningen till stämman, där valet av justeringspersoner och rösträknare gick till votering. Även frågan om en höjning av medlemsavgiften med 20 kronor drevs till votering. Vid personvalet till styrelsen vidtog en tidsödande procedur med sluten röstning i en angränsande lokal.
Professor Erik Nerep från Handelshögskolan kallades vid flera tillfällen upp på scenen som expert för att tolka stadgarna och mötesordföranden Hans Källenius hade stundtals uppenbara svårigheter att hålla ordning på stämman.
 Du borde gå en kurs, skrek en deltagare i salongen.

Mer läsning

Annons