Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kursen blev starten till ett eget liv

Äntligen har Mari förstått att hon inte behöver ljuga om sin sambo.
Efter att ha gått en kurs för anhöriga till missbrukare har hon fått en annan syn på sig själv.

Annons
När sambon var på behandlingshem för sitt beroende hittade Mari på än den ena än den andra förklaringen till att han inte var hemma. Till sist blev situationen ohållbar.
Jag blev expert på att ljuga. Till sist var jag osäker på vad jag sagt och inte sagt. Jag ljög för att jag ville att folk skulle tro att vi var en lycklig familj, säger hon.
Iris Andersson, alkoholterapeut i Ånge kommun, startade kursen för anhöriga till missbrukare. Den har varit mycket betydelsefull för Mari.
För första gången under tiden som sambon har haft drogproblem har hon kunnat prata öppet om sina bekymmer.
Kursen är kanon för oss alla. Jag ser hur alla växer från gång till gång. Men jag vet inte om kursen fortsätter. Nu när vi vågar prata om det här, skulle vi behöva träffas tio gånger till, säger hon.
Hon berättar att hennes självkänsla har varit mycket dålig. Hon inbillade sig att folk ansåg att hon var en idiot som levde med en missbrukare.
Jag trodde att de tyckte att jag var en dålig mamma, säger Mari.
Hennes före detta sambo kom med många nedsättande kommentarer om henne.
Till slut börjar man att tro på det där. Och man tänker att värre än så här kan det inte bli. Nu vänder det säkert. Man är i ett ekorrhjul, tappar sitt eget jag och drabbas av en sjuka att behaga.
På kursen fick hon lära sig att leva sitt eget liv, tänka på sig och barnen.
Jag tycker att det måste göras mer för de anhöriga. Det är bara missbrukaren som räknas. Det man får höra är att han måste få och han måste få... Det är vi anhöriga som lider mest. Det är vi som sörjer. Det är vi som ska ta hand om familj, hus och ekonomi.
Hon känner att den sociala myndigheten inte bryr sig särskilt mycket om hur hon ska klara räkningarna.
Min före detta sambo lämnade alla skulder till mig. Nu frågar den sociala myndigheten hur han klarar sin ekonomi. Själv får jag rådet att dela upp skulderna och betala allteftersom jag kan. Jag har inga pengar. Jag lånar för att betala.
Mari heter egentligen något annat.

Mer läsning

Annons