Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinna som flydde med mördare misstänkt för brott

Den 21-åriga kvinna som var med när morddömde Dariusz Ledzion rymde från rättspsykiatriska kliniken i Växjö har delgivits misstanke om brott.
Vårdminister Ylva Johansson vill nu öka säkerheten på slutna psykavdelningar.

Annons
21-åringen förhördes under tisdagen men släpptes senare eftersom hon inte antas kunna påverka utredningen.
 Hon har känt honom sedan tidigare, och hade hyrt en bil för att hämta upp honom utanför området. Hon visste att han tvångsvårdades. Det gör att hon kan misstänkas för främjande av flykt, säger chefsåklagare Christer Johansson i Växjö till TT.
Ledzion har delgivits misstanke om hot mot tjänsteman och olaga frihetsberövande av kvinnan, som även om hon hjälpt honom att fly också kan ha varit hans gisslan.

Sexualsadistisk störning
Polisen betraktade under flykten kvinnan enbart som brottsoffer. Ledzion lider av en allvarlig psykisk störning av extremt sexualsadistisk natur med uppenbart hög risk för återfall, och han anses mycket farlig.
Flykten i hyrbilen tog slut klockan halv tolv på måndagskvällen i Göteborg. Hotellpersonal där de sökt natthärbärge hade då känt igen dem och tipsat polisen. Efter en kort biljakt stoppades bilen vid Järntorget.
På tisdagseftermiddagen fördes Ledzion till polishuset i Växjö för förhör. Han skulle därefter föras tillbaka till den rättspsykiatriska kliniken i Växjö för att placeras på den säkraste avdelningen.

Kritiserar säkerheten
Vårdminister Ylva Johansson tycker att säkerheten på de rättsmedicinska anstalterna är för låg. Därför vill hon utöka Socialstyrelsens ansvar till att även omfatta tillsynen av säkerheten, inte bara vården, på landets rättspsykiatriska kliniker.
  Jag räknar med en proposition efter sommaren, säger hon till TT.
I uppstramningspaketet ingår också möjligheten att inskränka och förbjuda patienters kontakt med yttervärlden, att använda telefon, post och internet när det kan finnas fara för individers säkerhet eller när det hindrar vård.
Ledzion flydde på måndagsmorgonen i samband med att han skulle på en massagebehandling i en annan byggnad inne på sjukhusområdet. Efter ett toalettbesök sprang han ifrån sina vårdare till en mötande bil. Den vårdare som följde efter honom hotades med pistol.

Var vårdpraktikant
Kvinnan vid ratten kändes igen eftersom hon nyligen gjort vårdpraktik på Ledzions avdelning. Praktiken slutade med att kliniken kontaktade hennes utbildare, eftersom hon ansågs olämplig och uppträtt "oprofessionellt" genom att bland annat ta kontakt med Ledzion utanför arbetstid.
Ledzion dömdes 1998 till livstids fängelse och utvisning för bland annat mord och grova våldtäkter. Efter resning i Högsta domstolen ändrades straffet till rättspsykiatrisk vård.

Mer läsning

Annons