Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnan som kan "prata" med hästar

/

Går det att kommunicera med djur på ett djupare plan?
Ann Ahlgren påstår att hon kan och på Sundsvalls Fältrittklubb i Färsta är hon ett välbekant ansikte efter att ha behandlat flera hästar.
– Jag kan bara läsa av hästarna och de verkar må bra av det hon gör, säger Birgitta Lindstrand, ridskolechef.

Annons

När en sådan sak som djurkommunikation kommer på tal så brukar folk reagera på två olika sätt: Antingen avfärdar de företeelsen som pseudovetenskap och rappakalja eller så tar de emot den med ett visst mått av nyfikenhet och kanske övertygelse.

Ann Ahlgren är van vid båda reaktionerna. För några år sedan lämnade hon ett välbetalt jobb som butikschef för att ge sig hän åt det hon tror på.

Många skulle säga att det du håller på med är knas ...

– Ja, och det tycker jag är ett sundhetstecken. Det viktiga är vad de känner efter behandlingen, säger hon.

Förutom djurkommunikation ingår reikibehandling, chakrabalansering och änglamassage i Ann Ahlgrens utbud av behandlingar. Hon behandlar både människor och djur. Något vetenskapligt stöd för att någon av metoderna fungerar finns inte och det är inte heller tillåtet att behandla sjukdom med någon av dem. Själv är Ann Ahlgren övertygad om att de fungerar. Hon talar med stort engagemang och inlevelse om sin förmåga till telepatisk kontakt med djur och verkar inte tvivla ett ögonblick på sin erfarenhet.

När vi besöker stallet i Färsta så visar Ann Ahlgren prov på att hon har uppenbart god hand med hästarna, en egenskap som bemöts med stor respekt bland andra som vistas i stallet.

– Ibland tar djuret kontakt med mig eller så lyssnar jag in dem. Sedan försöker jag alltid förmedla vad de berättar med respekt. Jag följer alltid min intuition, säger Ann Ahlgren.

Birgitta Lindstrand, som är chef för ridskolan i Färsta, konstaterar i sin tur att det finns risk för att verka flummig att gå i god för att de ovanliga behandlingarna fungerar, men betonar att hästarna tycks må bra av det Ann Ahlgren gör.

– De visar att de tycker att det är trevligt. De tuggar, slickar sig om munnen, slappnar av och blir väldigt avspända. Det är fakta man kan se med ögat, säger hon.

I stallet tar sig Ann Ahlgren an ridskolehästen Prins, som hon säger har berättat för henne att han har ont i halsen. Hon kelar med Prins och matar honom med ett äpple och lite knäckebröd och lägger sedan handen över det ömmande området, strax ovanför den del av hästryggen där sadelns främre del brukar vara placerad. Hon blundar och i spiltan vänder Prins kinden mot henne. Ett beteende hon tar till intäkt för att det hon gör har effekt och att det stämmer som ridskolechefen tidigare sagt att det verkar som att Prins även har ont i tänderna. Ann Ahlgren fortsätter sedan behandlingen. Nu över ländryggen och Prins släpper väder och verkar uppenbart lugn och behaglig till mods.

I stallet befinner sig även hästägaren Tove Högman Ording, som kommer fram till Ann Ahlgren och får instruktioner om att lägga sin hand på samma ställe på Prins rygg.

– Jag tycker det är intressant. För det mesta av det hon säger stämmer, säger hon.

Ann Ahlgren tar inte betalt för sina insatser i stallet. Hon säger att hon bara gör något hon måste göra och att hon gör det av kärlek. Djuren ligger henne varmt om hjärtat. Hon berättar om att hon har haft telepatisk kontakt med en delfin i Mexico, som hon även besökt på plats och att hon är engagerat sig för elefanter i Thailand, som ofta lider. Pengarna hon tjänar på sin verksamhet kommer istället i huvudsak från kurser och behandlingar som hon utför på människor.

Mer läsning

Annons