Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnors hästintresse lockar familjer till landet

Allt fler flyttar från städer till hästgårdar på landet. Och det är kvinnornas hästintresse som styr valet av bostad, visar en rapport.

Annons
Länge var uppfattningen att familjer som flyttade gjorde det för att mannen skulle få bättre arbete och lön. Kvinnan sågs som medföljande hustru och som ett stöd för man och barn. Den bilden är på väg att förändras. En studie från Uppsala universitet uppmärksammar att livskvalitet och välbefinnande blir allt viktigare när människor byter bostad. En ny trend är dessutom att många kvinnor sätter sitt hästintresse högst upp på prioritetslistan. Arbete och lön hamnar längre ner.
 Det var spännande att se att det var kvinnan och hennes personliga hästintresse som oftare var drivande, säger Karin Tillberg Mattsson som är författare till rapporten.
Hon vill tona ner föreställningen om att hästar främst används inom den mansdominerade travsporten eller som sällskapsdjur åt barn. I stället är den typiska hästägaren i dag en deltidsarbetande kvinna mitt i livet med man och barn. Enligt studien har hon ofta ett arbete med flexibla arbetstider som ger tid över för fritidsintresset.
 Det här är inget överklassfenomen som många tror, utan de flesta är yrkesarbetare, till exempel undersköterskor, säger Karin Tillberg Mattsson.

Mer läsning

Annons