Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkan i Timrå får ingen ordinarie ordförande i kyrkorådet

Det blir inget nytt ordförandeval till kyrkorådet i Timrå. Detta står klart sedan kyrkofullmäktiges ordförande Hans Johansson, (s) bestämt sig för att inte kalla in till ett extra valmöte.

Annons
Skälen är flera men det tyngsta är kostnaderna för att hålla ett extra möte.
Det kostar 10.000 kronor, säger Hans Johansson.
När han väger samman det med övriga fakta i vågskålen så anser Hans Johansson inte att det är värt ett sammanträde. Ingvar Smedjegård © är vice ordförande och har under en längre tid fungerat som ordförande, eftersom den platsen inte varit tillsatt.
Socialdemokraterna och centern är överens om att Ingvar Smedjegård ska vara ordförande under det som återstår av mandatperioden. I och med det finns det en majoritet för den lösningen.
Det återstår endast två sammanträden innevarande mandatperiod innan ett nytt kyrkoråd ska utses utifrån valresultatet. Det betyder också i praktiken att kyrkorådet i Timrå bara under en kort tid haft en vald ordförande, det vill säga Lars Lindén (oml).
Han hoppade dock av ordförandeposten men inte styrelseuppdraget.
Lennart Hansson (Oml) valdes till ny ordförande. Det visade sig vara formellt fel, eftersom han inte hade en ordinarie plats i styrelsen. Efter många om och men klev Lars Lindén av styrelsen och Lennart Hansson gick in som ordinarie ledamot och skulle väljas till ordförande.
Då hade sossarna och centern enats om att föreslå Ingvar Smedjegård. Centern stödde tidigare Lennart Hanssons kandidatur.
Men under kyrkofullmäktigesammanträdet den 8 september blev det strul igen. Per-Arne Johansson, (fp) ledamot i valberedningen ansåg att det var en kupp från centern och socialdemokraterna och menade att en förslag om en kandidat inte fick läggas fram under sittande bord, utan att det måste göras tidigare enligt hans tolkning av kyrkoordningen.
Det fick till följd att kyrkofullmäktiges ordförande Hans Johansson, (s), avstod att ställa proposition utan lät bara ledamöterna rösta på en kandidat som var Lennart Hansson. Vilket visade sig vara formellt fel. Det felaktiga beslutet är också överklagat av Kenneth Westberg (s).

Mer läsning

Annons