Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkan vill satsa på miljövänlig energi

/
  • Det nyrenoverade församlingshemmet i Borgsjö kan komma att värmas upp med pellets eller via en värmepump.

Kyrkan i Borgsjö och tillhörande byggnader kostar i uppvärmning. Nu överväger församlingen att ändra uppvärmningsystemet.

Annons
I dag är det olja och el som der till att det blir värme. I framtiden kan det bli pellets eller värmepump. Det handlar om tre olika fastigheter.
Den största är själva kyrkan. Det andra är det nyrenoverade församlingshemmet som en gång i tiden var skola. Det tredje är vaktmästeriet som för länge sedan var ett stall.
Under 2005 förbrukades drygt 100 000 kilowattimmar. En investering i en pelletsanläggning är kostnadsberäknad till två miljoner kronor.
Enligt den konsult som församlingen anlitad skulle det ta 25 år innan investeringen betalar sig själv. Detta under förutsättning att nuvarande priser gäller.
I kalkylen finns inget bidrag som församlingen skulle kunna söka hos länsstyrelsen, för att man lägger om till en miljövänligare energi.
Det andra alternativet med värmepumpar skulle kosta cirka en miljon kronor. Den investeringen skulle enligt kalkylen vara betald inom 13 år.

Mer läsning

Annons