Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkotjuvens stöldgods är återlämnade

/

De medeltida träskulpturerna stals från svenska kyrkor, i bland annat Galtström och Alnö - och hittades på Teneriffa hos en tidigare dömd kyrkotjuv.
Nu har de återlämnats till Sverige.

Annons

ST har flera gånger tidigare skrivit om kyrkotjuven som systematiskt länsade kyrkor och skeppade ovärderliga konstföremål till sin lägenhet på Teneriffa. Nu har ytterligare tolv medeltida kulturföremål som stulits från svenska kyrkor och hembygdsgårdar återlämnats till Sverige.

På måndagen överlämnade Spanien bland annat flera apostlar i trä till ambassadör Cecilia Julin på svenska ambassaden i Madrid.

– Här har samarbetet mellan Sverige och Spanien varit framgångsrikt och historien slutade lyckligt. Det är alltid roligt när rättvisan vinner, säger Cecilia Julin till TT.

Föremålen är från 1200-1600-talen.

– Det här är bara några av de föremål vi fått hittills. Sedan har spanska polisen fler saker att lämna över, säger Cecilia Julin.

Kyrkotjuven, en 63-årig spanjor, utvisades från Sverige på livstid år 2009, men har ändå återvänt till landet flera gånger.

Mannen greps i april på Teneriffa, misstänkt för stölderna. Han var då häktad i sin frånvaro i Sverige. I hans hus hittades 46 kulturföremål som polisen misstänker är stöldgods från kyrkor i Hamrånge, Tidersrum, Trankil, Evertsberg och Rönö och fem hembygdsgårdar.

Han dömdes 2006 till sex års fängelse för liknande stölder. Då drabbades 19 svenska kyrkor, bland annat på Åstön, Lörudden, Galtström och Alnö.

Mer läsning

Annons