Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrktuppen hedrad

Kyrktuppen i Harmånger är hemma igen efter en utflykt till Sundsvall och Lars-Erik Sjögrens företag. Den har förgyllts med nästan 24-karatigt guld. På måndagen hedrades den på marknivå inför ett 60-tal åhörare.

Annons
Det var kyrkoherde Sofia Aspling som återgav historien om Petrus som tre gången förnekade att han kände Jesus. Detta innan hanen (tuppen) gal.
Kyrkonämndens Stig Hogebrandt berättade att förgyllningen beräknas hålla i 30 år. Ett led i det var att besökarna inte fick fingra på tuppen, det sades skada förgyllningen.
På onsdag sätts den 117-åriga tuppen upp i kastaltoppen igen, på 49 meters höjd. Där tjänstgör den som vindflöjel.
1,8-miljonersupprustningen av kastalen pågår ännu ett tag. När tuppen monterades ner 1948, för uppfräschning, var det en man vid namn Signar Siggstedt som via taklucka och steg tog ner 25-kilosbiten för att senare återställa den. Barnbarnet Urban Rohlin, Ilsbo, på plats på måndagen, känner inte för att göra om morfars klättring som skedde utan byggnadsställning.


Evelina hyllad

Efter ceremonin tågade ett 25-tal personer från kyrkoområdet till hembygdsgården Karlsberg. Stig Hogebrandt bar svenska flaggan.
På Karlsberg hyllades Evelina Henning, Harmånger, med hembygdsföreningens stipendium på 1000 kronor. Hon klassas som årets duktigaste musikskolemusiker från Harmångers församling. Mormor Marianne Nordberg, Gnarp, är en av de etablerade i Nordanstigs durspelslag.
Det var si och så med flaggandet i Nordanstig denna nationaldag. I till exempel Harmånger och Gnarp var det riktigt uselt.

Mer läsning

Annons