Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lägg ner dokusåpan om äktenskap i SVT

Annons

Det är 2014 och människor är vilsna kring sin egen navel. Vi vet inte vart vi är på väg och vart vi vill. Det finns inga självklara levnadsramar. Tidigare generationers levnadssätt är inte våra. Den lilla byn har blivit global, valmöjligheterna är oändliga. Religion är en ickefråga för de flesta, Gud är inte helig. Och medan vi göder vårt ego kommer den extensiella frågan: Vad vill jag?

Så tur då att en hel industri med mänskliga gudar träder in för att guida dig rätt – till rätt pris naturligtvis.

Behöver du röra på dig – anlita en PT. Mår du dåligt – skaffa dig en psykolog. Behöver du gå ner i vikt – gå på en diet och gör dieten till en religion.

Behöver du en ny garderob. Testa en personlig shoppare.

Vi litar på alla – förutom oss själva.

SVT Flow rider onekligen på vågen och har lanserat dokusåpan ”Gift vid första ögonblicket”. Sex singlar tycker det är svårt att träffa någon i Sverige – där nästan två miljoner människor är singlar – och de vill gå in på fullaste allvar i en relation.

Singlarna ska matchas ihop med en partner av – tada – en expertpanel och sedan gifta sig – vid första ögonblicket. Expertteamet består bland annat av en psykolog och en präst. Det ger upplägget ”legitimitet” enligt en av deltagarna.

Begåvningstester har utförts på singlarna. Deras värderingar testats. Personernas hem studeras noga och en singelkvinna hade massa porslinsgrodor – enligt ”experten” en möjlig symbol för att hon letar efter prinsen! En expert för den låga analysen?! Några av singlarna säger att yrkeskåren som anlitas för matchningen ska hjälpa de ensamstående att ta reda på ”vem man är”.

Nej – det är inte fel att be om hjälp i livet, att få stöd. Men från det till ett arrangerat äktenskap? Experter som ska ”förutse” vem man kan tänkas bli kär i. Andra som bestämt vem man ska sova med på bröllopsnatten.

För mig är tanken ren horror. Sova med en okänd man – som man inte valt själv!

Kärlek och relationer är på största allvar. Äktenskap för övrigt ett juridiskt åtagande. Det är ingen lättsam lek. Att göra äktenskap till ett modernt experiment känns … osmakligt. Lägg därtill att arrangerade äktenskap faktiskt existerar i Sverige i dag, massa ungdomar oroar sig för att inte själva kunna välja sin livspartner. Det är något som DN:s ledarskribent Amanda Björkman skrivit om. Hon nämner Ungdomsstyrelsens rapport ”Gift mot sin vilja” som kom 2009. Den visade att omkring 70 000 personer mellan 16 och 25 år upplever att de inte har möjlighet att välja sin partner fritt. De är unga människor som inte kan se ett arrangerat äktenskap som ett spännande experiment med skilsmässa som utväg. Tänk skräcktanken: Kan ”Gift vid första ögonblicket” ge ökad legitimitet och stöd åt arrangerade äktenskap?

Lägg ner skiten, SVT – för allas skull – det är det enda rätta.

Lina Norberg Juuso

linanj79@hotmail.com

Gift sedan tio år – i ett icke arrangerat äktenskap.

Mer läsning

Annons