Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget begränsar vinstuttag

/

Landstinget i Västernorrland blir först i Sverige med att begränsa vinstuttag för privata vårdgivare.
Det får oppositionen att reagera starkt.

Annons

Ingeborg Wiksten (FP) befarar att privata hälsocentraler nu kan tvingas lägga ner.

"Vi anser det ologiskt att begränsa vinst enbart för privata vårdgivare. I vårt län ägs och drivs de av före detta landstingsanställd personal som betalar skatt i länet och levererar primärvård till mer än en tredjedel av länets befolkning."

"Majoriteten har inga planer på att begränsa vinstuttag för stora multinationella bygg-, teknik- och service- eller läkemedelsföretag som betalas med länsmedborgarnas skattemedel", protesterar hon ihop med Mona Hammarstedt (KD) i en reservation i landstingets vårdvalsutskott.

De tycker det är märkligt att majoriteten inte inväntar en utredning om vinster i välfärden som deras egen regering har tillsatt. I stället vill man ändra i regelboken redan för 2016.

Oppositionsrådet Hans Hedlund (C) är inne på samma linje i en interpellation till vårdvalsutskottets ordförande Erik Lövgren (S).

– Hälften av befolkningen i Härnösand och Medelpad har valt privata utförare i vårdvalssystemet. Vad ska dessa invånare göra när dessa utförare märker med vilken ovilja de blir bemött och lämnar länet?

– Är verkligen Erik Lövgren beredd att helt slå sönder den primärvård som trots allt finns i landstinget. Han kommer att göra så att vi blir ännu mer beroende av hyrläkare, kommenterar Hans Hedlund.

Erik Lövgren (S) hoppas ha ett embryo till nya regler klart redan i maj. Han tycker inte att Västernorrland går för fort fram.

– Nej, jag lovar att det ses med goda ögon i landet att någon vågar prova, kommenterar han.

Ingen risk att vårdcentraler slås ut?

– Det får utredningen visa på. Alla förändringar är smärtsamma. Det finns hela tiden en risk att vårdcentraler slås ut när det blir färre patienter.

Mer läsning

Annons