Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingsekonomin fortsätter kärva

Ekonomin fortsätter kärva för landstinget och i dag ska landstingsdirektör Anders L Johansson lägga fram sin åtgärdsplan.
Landstinget har närmare 450 miljoner kronor att hämta igen för att nå målet god ekonomisk hushållning.

Annons

– Det är allvarligt. Vi har ett underskott i driften på hundrafemtio miljoner, främst i primärvården och den somatiska vården, säger han.

I dag så kommer han först att träffa Vårdalliansens ordförandegrupp. Därefter följer ett extra finansutskott, som kallats till av Per Wahlberg (M), landstingsstyrelsens ordförande.

– Jag vill inte spekulera i förväg om vilka åtgärder som kan komma i fråga. Jag förväntar jag mig att få veta hur landstingsdirektörens åtgärdsplan ser ut. Det är rätt tågordning, säger han.

Anders L Johansson vill inte heller gå in på några detaljer. Men det är känt sedan tidigare att länets tre sjukhus ska samordna sin verksamhet i betydligt högre grad än i dag. Beslut om det togs i våras, utan att särskilt mycket hänt.

På landstingsfullmäktige i går sammanfattade Jacomina Beertema (m), ordförande för Hälso- och sjukvårdsnämnden (HSN), planen med rubrikorden "Ett län, en sjukvård".

Hon konstaterade att detta också är enda vägen fram för att landstinget ska få balans i ekonomin. 

När Gösta Burlin, landstingets ekonomidirektör, presenterade de ekonomiska villkoren för de kommande åren inför landstingsfullmäktige i går ställde han upp det så här:

För landstinget som helhet är prognosen för i år ett underskott på 70 miljoner kronor. Inför nästa år finns obalanser i sjukhusens budgetar på 80 miljoner kronor.

Utöver det ska landstinget ha en buffert för oförutsedda utgifter på 150 miljoner kronor och ett överskott på två procent av den totala omslutningen på sju miljarder kronor, som ska täcka bland annat framtida pensioner.

Sammanlagt ger det cirka 450 miljoner kronor som ska "hämtas igen" till 2014.

– Det var väntat och det är en jättestor utmaning för oss alla, sammanfattade Gösta Burlin läget.

Mer läsning

Annons