Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång väntan på beslut för RSMH

– Sundsvalls kommun behövde en vecka på sig och sedan sade man ja till värmestugan, berättar Sven Larsson, vice ordförande för RSMH i Timrå

Annons
Det var fyra månader sedan vi lämnade in ansökan i Timrå och har fortfarande inte fått något beslut.
Det är byggnadsnämnden som ska ta beslutet och där har ärendet ännu inte varit uppe i nämnden. RSMH ville ställa stugan på torget för att kunna bedriva verksamhet mot människor som är ensamma eller ett handikapp och missbruksproblem.
Detta var något som man från politiskt håll ansåg vara mycket bra. Men det är några år sedan. Socialdemokrater och andra frivilliga hjälpte till att jobba i stugan som fungerade som ett soppkök och värmestuga. Centern skänkte pengar för att bidra till verksamheten.
Men nu är tongångarna annorlunda från majoritetsparitet. I och med att RSMH får hyra Hugos loge gratis anser man att stugan skulle kunna placeras i anslutning till lokalen.
Problemet är att på Hugos loge har vi krav på att människor som kommer dit ska vara nyktra. Det kravet kan vi inte ställa för alla som vill besöka värmestugan.
Kultur- och tekniknämnden har yttrat sig i frågan och säger nej till en placering på torget. Som argument anges att det är problem med för många missbrukare på torget och man är orolig för att stugan ska dra till sig fler.
Missburkare åker ända från Sundsvall, för att man vet att i Timrå får man vara i fred, säger Anders Weinemo (s) ordförande i kultur- och tekniknämnden.
Det har till och med gått så långt att det går att dricka sprit och öl öppet trots att det inte är tillåtet. Vi har även exempel på missbrukare som tagit sprutor på torget.
Anders Weinemo hoppas att polisen snart sätter in fotpatruller som ska störa missbruket så att det försvinner från torget.
Ett beslut i frågan om värmestugan kommer när byggnadsnämnden har sitt nästa sammanträde. Men då står stugan redan i Sundsvall.
Lars Öhlén ordförande i byggnadsnämnden uppger att Timrå har snabba beslutsvägar men vet inte varför just det här ärendet hamnat i långbänk.

Mer läsning

Annons