Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långcykling ska ge sjukskrivna praktikplats

Annons
Unga långtidssjukskrivna i Skåne ska cykla från Haparanda till Ystad på 30 dagar. Övernattningen sker i tält och matlagningen ska deltagarna klara av med hjälp av stormkök som köpts in för EU-pengar. Den som klarar cykelturen har fått löfte om att arbetsförmedlingen ska arbeta extra hårt med att skaffa dem en sexmånaders praktikplats i Eslövstrakten.
Projektet har dragits i gång av Försäkringskassan i Skåne och är planerat att omfatta 96 personer under två år. Totalt kostar alltsammans drygt tre miljoner, inklusive köp av 24 cyklar för 2 500 kronor styck.
De första fyra veckorna ska deltagarna förberedas i en obligatorisk utbildningsdel i Eslöv. Även cykelturen är obligatorisk. Bara den som har läkarintyg som kan styrka att det finns starka medicinska skäl som talar emot slipper.
Enligt planerna ska den 180 mil långa sträckan mellan Haparanda och Ystad avverkas på 30 dagar. Det är samma klassiska sträcka som "Stålfarfar" Gustaf Håkansson troligen okänd för de flesta svenskar under 60 år avverkade 1951 i det första så kallade Sverigeloppet, skriver Sydsvenskan.
Projektet var tänkt att starta den 1 april, men då hade bara fjorton deltagare anmälts. Sedan dess har nio hoppat av.
 Men vi räknar fortfarande med att genomföra det, säger informationschefen vid Försäkringskassan i Skåne Kerstin Holst till tidningen.

Mer läsning

Annons