Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lastbilsförare inför rätta för dödlig tågkrasch

Om lastbilsföraren bara hade trampat på gasen i stället för att gå ut och försöka få upp bommarna.
Då hade det inte blivit någon tågolycka i Nosaby förra hösten, hävdar åklagaren. Olyckan krävde två liv.

Annons
På måndagen ställs den nu 62-årige föraren inför rätta som vållande till tågkraschen i Nosaby utanför Kristianstad. I en järnvägskorsning hade chauffören råkat köra sin lastbil med släp mot stoppljuset. En av bommarna som var på väg ner fastnade mellan dragbilen och släpet.
I stället för att gasa på för att så snabbt som möjligt få släpet från spåren, steg 62-åringen ur sitt fordon för att försöka lyfta bommen. När han upptäckte att det inte skulle gå hoppade han in i bilen igen för att få bort ekipaget - men för sent.

Flera skadades
Trots att lokföraren panikbromsade brakade tåget i hög fart in i släpet. Lokföraren och en kollega till honom dödades. Tågvärden skadades allvarligt och ett 40-tal passagerare skadades.
Kammaråklagare Christofer Ramkvist i Kristianstad har åtalat föraren för grov vårdslöshet i trafik, grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada. Mannen riskerar sex månaders fängelse.
Just förarens klantighet ligger honom särskilt till last, hävdar Ramkvist. Det har bidragit till att han har bedömt brotten som grova.
 Det vet väl varenda bilförare, och andra med, att tåget kommer när som helst när bommarna går ned. Om föraren hade tänkt efter ett par sekunder och sedan stampat på gasen hade allt slutat med några rispor på flaket och en sönderkörd bom, säger han.

Förnekar brott
Föraren förnekar brott och skyller olyckan på ett tekniskt fel vid övergången. Han kommer därför också att bestrida alla krav på skadestånd.
Advokat Leif Silbersky är mannens försvarare:
 Vi har egen bevisning. Det förekom ett par liknande incidenter redan dagen innan som kunde ha fått lika katastrofala följder.
Chauffören ville tidigare i höstas att rättegången skulle skjutas upp eftersom han skulle hjärtopereras. Enligt Silbersky har han nu återhämtat sig så mycket att han klarar rättegången.
 Min klient vill att den ska genomföras så snabbt som möjligt så att han har den överstökad, säger han.

Mer läsning

Annons