Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt inte någon förstöra er student – allt är möjligt

Annons

Hej alla studenter! Nu börjar resten av livet.

Jag tänker inte välkomna er till arbetslöshet och en osäker framtid. Det kommer ni höra från tillräckligt många andra ändå, både ärligt och ironiskt.

Jag tänker inte hålla något skriftligt föredrag om hur studenten fokuserar på fest, det sköter säkert föräldrar och lärare.

I stället säger jag grattis. På riktigt, grattis!

För många kan studenten vara en riktig bedrift efter en lång kamp med (och mot) samhällets normer. För andra har skolan varit en dans på rosor. Men när våren blir sommar och syrenerna blommar står de flesta 18-19-åringar där på en trapp eller gräsmatta eller skolgård och vrålar rakt ut av glädje. 12 års (12 ÅRS!) skolgång är över. Ungdomar blir vuxna, livet går från måsten till fler möjligheter och hela världen ligger för deras fötter.

Självklart ska det firas.

Min egen student var rätt trist. Till skillnad från andra skolor som räknade ner hela vårterminen firade vår skola bara själva studentdagen. Jag hade inte råd med balen, sprang ut i en gammal vit klänning, kunde inte dricka bubbel eftersom jag hade uppkörning dagen efter och bjöd aldrig på någon riktig studentfest.

Livet efter det blev bra ändå. Jag ser tillbaka på de senaste tio åren och väljer att fokusera på det roliga och på allt jag åstadkommit i stället för att tänka "om".

För er nyblivna studenter finns inga "om". Allt är möjligt. Precis allt! Världen ligger för era fötter och det är ni som är framtiden. Nu finns det få saker som begränsar er, som bromsar er.

När jag för ett par veckor sedan besökte studentbalen i Sundsvall var glädjen påtaglig. "Skönt" tyckte de flesta om att sluta gymnasiet.

Jag hoppas vägen som har lett er fram hit har varit rolig. Jag hoppas att ni har firat så mycket ni kan den senaste tiden, att ni skriker er hesa och att ni kan skriva upp studenten på er topp tio-lista på ålderdomens höst. Och jag hoppas att ni förstår vilken fantastisk framtid ni har framför er.

Det är synd att folk försöker slå hål på er glädje genom att hinta om arbetsförmedling, jobb i Norge och att bo hemma som 25-åring. För det finns en framtid för er alla, och det är ni själva som formar den. Bara ni själva. Inte de som påstår att studenten inte är något att fira.

Jag hoppas att ni alla har möjlighet att styra in på den väg ni vill köra på, att ni tycker framtiden är lika spännande som studentfirandet har varit och att ni kan ta alla negativa moment med en klackspark och en dos jävlar anamma. För som sagt – allt är möjligt.

Stort grattis till studenten! Framtiden är er.

Linette Israelsson, ST-journalist som inte kunde prata dagen efter studenten.

Mer läsning

Annons