Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lättare att vara lycklig ute i naturen

Annons

För två veckor sedan tryckte vi in oss själva och vår helgpackning i en lånad skinnklädd Saab. Mot fjällen!

En kompis hade fått klartecken från sin pappa: ja, visst fick vi låna stugan.

Längs en av de mest snirklande vägar jag tror att jag har sett i Sverige gick färden. Tre timmar senare var vi i Vemdalen, andades fjälluft och drack vatten som är så där kallt som det aldrig riktigt blir i centrala Sundsvall.

Sedan följde den förmodligen billigaste helgen (undantaget alla jobbhelger ...) på hela hösten.

Vi inledde lördagen med en rejäl ägg-, knäckebröds- och grötfrukost. Så att vi skulle klara av att ge oss upp på höjderna. Sen klampade vi ut genom dörren, med alldeles för mycket kläder på oss. Enligt google var temperaturen bara ett par grader över nollan så det var nog bäst att klä på sig ordentligt.

Efter en kvart åkte överdragsbyxorna, luvtröjan, sjalen och vantarna av.

Sedan gick vi. Och gick. Och gick lite till.

Ibland stannade vi och tog bilder på diverse yogaposer eller plana fjällmiljöer eller horisonter eller "så här ser jag ut när jag försöker låtsas att jag inte vet att jag är med på bild"-miner. Vi satte oss vid ett vattenfall och åt vår medhavda matsäck, slängde av oss strumpor och skor för att kunna vada ut till stenarna ovanför vattenfallet. Vi hängde oss i träd, gick ner oss i myrar, gick vilse och sjöng egenkomponerade låtar. En dagsutflykt på ungefär åtta timmar.

Till kvällen visade en av oss sina kockfärdigheter vid en gigantisk wokplatta, där vi stekte vår middag. Efter att ha slevat i oss blev det, som brukligt i fjällen, bastubad. Och efter det somnade vi trötta men samtidigt utvilade och lyckliga i soffan. För att sedan orka upp för en hälften så lång tur nästa dag.

För mig, som är uppvuxen med naturen inpå knuten men numera är stadsbo utan bil, skiljde sig helgen väldigt mycket åt från alla andra helger – som vanligtvis tillbringas i stadsmiljö och kostar mycket pengar. Att vara ute i naturen, andas frisk luft, vistas i solen en hel dag och samtidigt röra på sig genererar känslor som aldrig kommer fram mitt i en stad.

Det är lättare att vara lycklig. Till freds. Harmonisk. Det är lättare att glömma bekymmer, vardagens ekorrhjul och alla måsten. Att bara vara sig själv för en stund, som den Norrlandsbo man är.

Innan vi åkte från stugan sa vi till oss själva: Sådant här borde vi göra oftare. Lämna staden för kortare utflykter.

Sedan packade vi in oss själva i den lånade Saaben igen.

I helgen blir det stadshäng. Men jag hoppas att det kommer fler tillfällen för mindre naturupplevelser i höst och vinter.

Linette Israelsson, ST-journalist som då och då tröttnar på stadslivet

Mer läsning

Annons