Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lättnadens suck i Bolivia

Hot om inbördeskrig förbyttes till löfte om nyval i Bolivia när en ny president utsågs. Ordföranden i Högsta domstolen, Eduardo Rodríguez Veltzé, leder landet fram till valet.

Annons
När de första konfrontationerna mellan militär och demonstranter krävde en gruvarbetares liv i torsdags kväll var oron stor för att den avgående presidenten Carlos Mesas farhågor om inbördeskrig skulle besannas. Senare, under den bolivianska torsdagskvällens sista timmar, kunde våldsmotståndare i landet andas ut. Den impopuläre talmannen i kongressen, Hormando Vaca Díez, och underhusets talman tackade bägge nej till att ta över presidentposten. I stället blir HD:s ordförande Rodríguez interimspresident fram till presidentvalet, som ska hållas inom sex månader. Inget datum är fastslaget ännu.
 Det var en oerhörd lättnad det som hände, alla bolivianer var hur spända som helst och det kunde ha lett till en fruktansvärd situation om Vaca Díez tackat ja, säger Marianne Gustafsson, handläggare på organisationen Diakonias kontor i La Paz, som jobbar för mänskliga rättigheter och demokrati.
 Nu har vi fått en lång paus. Det är en helt annan lugn stämning i La Paz och vi väntar bara på att de sista vägblockaderna, som de mest radikala grupperna håller i staden El Alto, ska avbrytas.

Svår utmaning
Den fattiga ursprungsbefolkningen var nöjd med utfallet i presidentförhandlingarna.
Men en av de stora förgrundsfigurerna bland indianerna, MAS-partiets Evo Morales, spillde ingen tid efter Rodríguez tal. Han bad enligt latinamerikanska nyhetsmedier genast den nye presidenten att utlova nationalisering av den bolivianska gas- och oljeindustrin och sade sig vara kompromisslös i frågan just den fråga som är viktigast för demonstranterna och som fick förre presidenten Carlos Mesa på fall.
Samtidigt gav Morales den nye presidenten sitt fulla stöd och manade demonstranterna till "vapenvila" för att den nye presidenten ska få organisera sig och börja förhandla i huvudfrågorna.

Utlovar dialog
Presidenten Rodríguez visade sig också vara mycket medveten om att det inte finns någon längre tid för smekmånad och gav i sitt invigningstal löfte om dialog om gasen och oljan. Han blidkade dessutom befolkningen i de rikaste provinserna, framförallt Santa Cruz, och lovade att ta tag i önskemålen om ökat självstyre för provinserna.
FN:s generalsekreterare Kofi Annan uppmanade bolivianerna att respektera landets lagar och gav sin medarbetare José Antonio Ocampo i uppdrag att sätta ihop en grupp med observatörer, som ska följa oroligheterna i Bolivia.

Mer läsning

Annons