Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lera i nya brandsäkra plagg

Lera och plast — viktiga ingredienser när forskare tar fram nästa generation brandtåliga plagg.

Annons
Metoden kallas nano-lerateknik. Små partiklar av lera bakas in i tunna plastfibrer som sedan bildar en brandtålig väv i exempelvis rockar som brandmän kan använda.
 När det uppstår hetta så förkolnas leran och då skapas ett skyddshölje i materialet. Huvudpoängen är att du får plagg som klarar hetta lika bra som kläder i dag, men med en miljövänligare produktion, säger Patrick van Hees, forskningsansvarig i brandteknik vid Sveriges provnings- och forskningsinstitut (SP) i Borås.

Söker nya vägar
Vävar av nanolera är tänkta att börja kunna användas i textilier i plagg som exempelvis brandmän använder, men också i inredning till bilar eller tåg, inom tre till fyra år, enligt Patrick van Hees.
Nanoleran är ett exempel på hur brandskyddsforskare söker nya vägar att skydda mot eldsvådor efter det att vissa av de så kallade bromerade flamskyddsmedlen visat sig farliga för miljö och hälsa.
EU-kommissionen satsar nu motsvarande 167 miljoner kronor i projektet Flexifunbar där ett 50-tal forskningsenheter och företag i Europa bland annat ska ta fram en ny generation brandsäkra textilier och andra material.

"Lite science fiction"
 Tanken är att pressa in så många bra egenskaper som möjligt i en och samma textil. Det ska vara miljövänligt, ge skydd mot värme och kyla, kanske också mot bakterier, och vara smidigt och enkelt att bära, säger Patrick van Hees.
 En fiber ska exempelvis kunna leda kommunikationssignaler genom kläderna. Det är lite science fiction.
van Hees och hans kollegor i Borås får fyra miljoner kronor fram till 2008 för att utveckla sätt att låta datorsimuleringar ersätta dagens mer omständliga brandskyddstest där verkliga material och miljöer används.
Tänkbara brukare är räddningstjänster och ambulanspersonal. Men även företag inom flygplans-, bil- och byggbranschen är intresserade av nya brandtåliga material textilier, läder eller papper till sina produkter.
Projektet Flexifunbar pågår mellan 2004 och 2008.

Mer läsning

Annons