Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liv som levs mellan grr och morr stjäl energi

Annons

Jag skrev en status på Facebook som följde;

"Har samlat tvätt. Hundfiltar täcken kuddar och gosedjur. Städat hos valparna och klippt klorna på dem med nagelklippare. Läst om bland annat "inledande strukturerande yttrande" ackompanjerad av valpen Bjarne som verkligen älskar sin egen röst. Han morrar och skäller om vartannat. Just nu hörs mamma Yvonne, hon pratar med sig själv i övre hallen. Smågnäll, tjut och långa haranger om vartannat. På rygg på mattan. Ett trivseltecken. Hon är glad, viftar på svansen i sin ensamhet. Som jag. Den mentala svansen i mig viftar ofta. Är väldigt glad i dag, fylld av ljus energi. Sonen klipper gräset, snart skall vi börja lägga takpapp på förrådet, solen strålar, det är en riktigt fin dag. Både ute och inne."

Av någon outgrundlig anledning stannade den i mitt huvud. Tänkte, då jag några timmar senare slog upp skolböckerna och läste om kognitiva färdigheter, på hur olika vi förhåller oss till saker.

Jag hade lika gärna kunnat skriva;

"Knappt hinner man hem förrän man står med arbete upp i knäna. Tvättmaskinen har matats om och om igen och valparnas hägn har skurats. Det är rörigt och saker ligger överallt. Sliter som ett djur för att få ordning, då jag egentligen borde studera! Har inte ork till detta! Jag hinner inte!! Vill bara ha det lugnt och skönt! Dessutom- detta pipande och skällande hela tiden, om de ändå vore tysta!!!! Värst är Yvonne. Fattar inte vad hon vill. Önskar bara hon vore tyst. Är så trött, vill vara ute i solen, det är ju SOMMAR!!!! Ut kommer jag, när det skymmer, för vi måste lägga tak. Är det inte det ena så är det de andra."

Det är tungt att komma hem till arbete, från arbete. Att bli störd och inte få vila.

Men det är också ett väldigt tungt arbete att vara irriterad. Liv som levs mellan grr och morr stjäl enormt mycket energi.

Jag vill inte förhålla mig där, mellan grr och morr. Det är ett val.

Oftast väljer jag att skapa en inre positiv dialog om hur jag skall hålla ut – genom att påminna mig om hur glad och nöjd jag kommer att vara då jag orkat mig igenom det jag ser som oöverstigligt.

Oftast väljer jag att skapa realistiska regler kring det som skall göras - jag behöver inte dansa jigg och joddla av glädje, även om jag vet att det blir mer uthärdligt om jag försöker hålla en positiv attityd.

Oftast väljer jag att inte låta mina negativa tankar och känslor blomma fritt, utan i stället konstatera att just nu är det precis så här.

Du lyckas inte med allt du önskar, livet blir inte någonsin som det ska.

Men det behöver inte betyda så mycket som du tror.

Tankens kraft är magi. Det är viktigt att inte slarva med den. Att förstå att det inte är hur du har det som är viktigt, utan hur du tar det.

Åsa Jinder

Mer läsning

Annons