Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livsnerven klipps av i Norrhassel

/

I höst stänger butiken i Norrhassel.
Livsmedlen försvinner. Bensin- och fiskekortsförsäljningen upphör. Systembolaget förlorar sitt ombud, liksom Apoteket och Svenska spel.
Värst är kanske att den naturliga samlingspunkten upphör att finnas till.

Annons
I snart 19 år har Elsa Widell drivit butiken. Arbetet som handlare på en liten ort är som att inneha en huvudroll. All information som rör byn vidareförmedlas tillsammans med skinka och snus. Så har det varit sedan 1940-talet när butiken öppnade.
Nu går det inte längre. Kundunderlaget vintertid är för litet. De senaste åren har det gått allt sämre.
Fast vore det juni, juli och augusti året om vore det inga problem, säger Elsa Widell, som är allt annat än less på att driva affär.
För nu kommer kunderna i en jämn ström. Och det är bara för dem att säga ost, så får de rätt sort. Vanorna är väl kända. Och de beklagar att affären ska upphöra i september. Närmaste butik ligger då två mil bort.
Jag tycker Ica överhuvudtaget varit dålig mot småbutiker. Man har krävt visst sortiment och de som inte klarat att hålla de nivåerna har tvingats stänga, säkert rör det sig om 200-300 butiker i senaste omgången. Många kunder har blivit besvikna för Ica tog ju över ute i byarna när Konsum lade ner, och nu gör Ica likadant när de försvårat för de små handlarna. Det är dåligt, säger Ingemar Edblom.
I fjol lämnade Elsa Widell Ica för att ansluta sig till Meny i stället och få möjlighet att köpa mindre kvantiteter, slippa skaffa datakassa och göra beställningar via datorn. Det var sista halmstrået. Men det går ändå inte att konkurrera med lågprisbutiker och stormarknader. Och Elsa Widell förstår så väl att det gäller för familjerna att klara sin ekonomi, fast facit för henne blir ett ekonomiskt resultat som pekar åt helt fel håll. Och sortimentet har fått krympa allt eftersom.
Det var annorlunda när jag började. Då sålde vi gungställningar, gräsklippare och trädgårdsmöbler också.
Men fortfarande är det mycket av diversehandel. Skjortor, ballonger, charkdisk, lotter och allt däremellan finns på hyllorna.
Den sociala biten blir väldigt svår, säger Inger Engström som är anställd i affären och rädd för att drabbas av abstinensbesvär när Elsa stänger.
Vad det ska bli i framtiden vet hon inte. Börja pendla har hon ingen lust med för vägen är urusel. Inte heller Elsa Widell har några utstakade framtidsplaner.
En gång i tiden fanns biograf, bageri, skola och två butiker i Norrhassel. Snart finns inte ens en butik.
Det är en effekt av samhällsutvecklingen, den har inte gynnat landsbygden, konstaterar Elsa.

Mer läsning

Annons