Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livstecken från Dawit Isaak

Ett efterlängtat livstecken har kommit från den fängslade journalisten Dawit Isaak i Eritrea, uppgav stödföreningen för hans sak på fredagen.

Annons
 Jag har fått helt tillförlitliga uppgifter från en person som haft kontakt med Dawit Isaak i fängelset, säger föreningens ordförande Leif Öbrink till TT.
Källans uppgifter är från slutet av förra året. Dawit Isaak befann sig då i fängelset Karsholi i centrala Asmara, Eritreas huvudstad. Han fick utföra mycket hårt arbete där, men åtnjöt samtidigt något slags förtroende eftersom han kunde hjälpa medfångar genom att sköta små inköp till dem i fängelsekiosken.
Enligt Leif Öbrink är dessa uppgifter det första livstecknet från Dawit Isaak på tre år. Han tolkar dem som att de eritreanska myndigheterna behandlar svensk-eritreanen som en dömd kriminell, och inte som häktad, trots att någon rättegång veterligen inte hållits.
TT: Är det goda eller dåliga nyheter?
 Jag har tänkt på den saken hela dagen. Men det är nog ett dåligt tecken att han behandlas som en straffånge redan före en rättegång, svarar Leif Öbrink.
Dawit Isaak fick svenskt medborgarskap 1992, men är även eritreansk medborgare. Han återvände till Eritrea i olika omgångar och var med om att starta tidningen Setit.
Den 18 september 2001 greps Dawit Isaak när eritreanska myndigheter slog till mot oberoende medier och oppositionella politiker som krävt demokratiska reformer. Sedan dess har ingen fått besöka Isaak i fängelset, eller fått reda på vad han anklagas för.

Mer läsning

Annons