Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LO: Kvinnorna går i deltidsfällan

Kvinnors heltidsarbete minskar kraftigt efter föräldraledigheten, medan männens arbetstid knappast påverkas alls, visar en ny studie från LO.

Annons
"Resultaten är oroande både ur klass- och könsperspektiv. De visar att det framför allt är arbetarkvinnors arbetstid som skiljer sig kraftigt åt från andra grupper. Det gäller både innan de blivit föräldrar och efter", skriver LO:s utredare Jenny Lindblad och LO-ekonom Lena Westerlund på Svenska Dagbladets Brännpunkt.
Studien visar att andelen heltidsarbetande kvinnor var 75 procent före föräldraledigheten. För män var motsvarande andel 94 procent. Efter föräldraledigheten arbetar bara 47 procent av kvinnorna heltid mot 93 procent av männen.
Skillnaderna är också stora mellan arbetare och tjänstemän bland kvinnorna. Av arbetarkvinnorna arbetar endast 54 procent heltid innan de får barn och andelen sjunker till 39 procent efter föräldraledigheten. För kvinnor som är tjänstemän är motsvarande siffror 88 respektive 50 procent.
Att de kvinnor som har den svagaste ställningen på arbetsmarknaden, LO-kvinnorna, också har den sämsta förutsättningarna att vara ekonomiskt självständiga som föräldrar bidrar till föreställningen om att män än huvudansvariga familjeförsörjare och att kvinnor har huvudansvar för hem och barn, konstaterar Lindblad och Westerlund.

Mer läsning

Annons