Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lovliga byten för skjutande journalist

/

Annons

Ibland får man intrycket att journalisternas främsta mål är att skjuta en människa eller en institution i sank. Är det Stora journalistpriset som är målet?

Tag till exempel "affären SAS" där media ideligen återkom med påståendet att företaget höll på att gå i konkurs. Det var som en önskedröm som skulle uppfyllas. Likheten med Saabkrisen var slående. Och säger man en sak tillräckligt många gånger så blir det till slut sant.

Ikea, älskat av svenska folket, är ett annat kärt hatobjekt. Sedan man lyckats snoka reda på att ägaren Ivar Kamprad var nazisympatisör i unga år så har man nu kommit på att östtyska fångar fått utföra arbeten åt Ikea. Här en sak som man säkert kan borra länge i.

Att socialdemokraternas ledare Stefan Löfvén varit involverad i försäljningen av JAS-plan till Sydafrika blev ju också en stor nyhet, (läs; skandal). Sverige skall tydligen aldrig få göra affärer på samma villkor som andra länder.

Kungafamiljen, och då speciellt kungen och drottningen, är också lovligt byte. Dom kan inte försvara sig. Kungen får heller inte, fastän det inte står i grundlagen, bete sig som de flesta karlar gör. Ibland undrar jag vad kungaparet egentligen tycker om det svenska folket. Att många journalister gör sitt bästa för att bli av med monarkin är i alla fall ett som är säkert.

Även filmmediet uttnyttjas. Filmen Call girl lär ska handla om Geijeraffären på 70-talet men här har huvudpersonen flyttats över från justitieministern till statsministern, vilket vid denna tid var Olof Palme. Få vill tro att denne varit inblandat i något liknande men fröet till misstro är redan sått och kommer aldrig att försvinna.

Sverigedemokraterna ska ju bara utplånas verkar det som. Efter en uppgång i väljarsympatier så kom bilderna av männen med järnrören som en skänk från ovan. Detta var partiets rätta ansikte.

Problemet är bara de många väljarsympatisörerna, dem får man inte skriva om. Liksom att de flesta svenskar anser att i längden går det inte att hela tiden öka invandringen. Eller har jag fel?

Absoluta bottenrekordet torde vara Länstidningen Östersund som avbildat Jimmie Åkesson som en kackerlacka. Var det inte nazitidningen Der Stürmer som utmålade judarna som råttor som skulle gasas ihjäl?

Mer läsning

Annons