Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyckliga kycklingmammor i Klingsta

Kompisarna Elin Sörholm och Olivia Karlsson har ägnat stor omsorg åt en handfull sköra små ägg den senaste tiden. Äggen har legat i en kartong under en lampa i köket och i pingst skedde den lyckliga tilldragelsen.

Annons
Några ägg var befruktade när hönsen kom tillbaka efter att ha varit utlokaliserade under vintern. Egentligen är det Elins granne och Olivias moster Eva Solander som äger dem. Och även om de tre kycklingmammorna nu har delad vårdnad, så är det i Evas kök de små liven har legat på tillväxt.
När ST kommer på besök är kycklingarna Pricken och Marit ett dygn gamla. Duniga, fjuniga, mjuka och milt gula knatar de omkring i den belysta kartongen. Elin och Olivia är redan rutinerade kycklingskötare. De har vänt på äggen fler gånger varje dag och när Pricken kom ut ur sitt skal var flickorna med.
Vi såg när han föddes. Det var en spricka i ägget och sedan pickade Marit fram honom, berättar Elin.
Nu för tiden är det få förunnat att få vara med när två kycklingar ser dagens ljus. I Olivias klass i Bosvedjeskolan har kamraterna följt händelseförloppet. Varje måndag får barnen berätta om sig själva och hur de mår inför klassen. Skalan ligger mellan ett och fem. Djurvännen Olivia har inte mått så bra den senaste tiden, eftersom moster Evas katt Tufsan gick bort för en månad sedan. Men efter kycklingarnas ankomst lade sig den värsta sorgen och Olivias lärare förstod genast vad som hade hänt.
Jag sa att jag mådde stort fem. Då frågade fröken om de har kommit nu, berättar Olivia.
Elin var lika lycklig. Eva ringde till henne på söndagsmorgonen när Marit hade kommit ut ur sitt skal.
Jag tror att du slog världsrekord när du kom springande, säger Eva och skrattar.
Nu ska kycklingarna växa till sig under några veckor innan de släpps ut till de andra hönsen. Än är det inte klart om Pricken och Marit är hönor, tuppar eller en av varje. Det är heller inte säkert att det finns något liv i de andra äggen under 40-wattslampan.
Men barnens kamrater har något att se fram emot: Prickens ankomst finns på film och vem vill inte se när en livs levande kyckling kommer ut ur sitt hölje?

Mer läsning

Annons