Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maersk tvingas lämna irakisk hamn

Annons
Ukrainas förre inrikesminister skulle på fredagen förhöras om landets mest uppmärksammade och skandalomsusade journalistmord.
Då tog han sitt eget liv.
Ex-ministern Jurij Kravtjenko har länge anklagats för inblandning i mordet på den regimkritiske journalisten Georgij Gongadze 2000. På fredagsförmiddagen hittades han död i sitt hem och enligt inrikesdepartementet pekar allt på att det rör sig om självmord.
President Viktor Jusjtjenko sade att Kravtjenko tydligen hade "dömt sig själv".
En FN-studie varnar för att ytterligare 89 miljoner afrikaner kan vara hivsmittade eller aidssjuka om 20 år om inte regeringarna gör något drastiskt.
"Dödstalet kommer att stiga, oavsett vad som görs", sammanfattar studien som gjorts av FN-organet Unaids.
Studien skisserar tre scenarier, varav det värsta förutspår en fyrfaldig ökning av epidemin.
Även med strängt kontrollerade åtgärdsprogram, för uppskattningsvis 1 400 miljarder kronor, måste man räkna med att ytterligare 43 miljoner afrikaner smittas fram till 2025.
Steg för steg böjer sig Syrien för den massiva pressen. På lördagen ska president Bashar al-Assad tala i parlamentet. Där väntas han ge besked om någon form av syrisk reträtt i Libanon.
Enligt källor i Beirut tänker al-Assad meddela att en del av Syriens omkring 15 000 soldater i grannlandet ska lämna Libanon, medan resten ska omgrupperas till ett område nära den syriska gränsen.
Det vore en bit på väg mot den totala reträtt som den libanesiska oppositionen och världssamfundet kräver, men knappast nog för att blidka kritikerna.
Det amerikanska bomullsstödet är ett brott mot internationella handelsavtal, slår WTO fast.
Förändringar av stödet lär dröja, men utslaget hyllas som en symbolisk seger för fattiga länder.
De största afrikanska bomullsproducerande länderna Benin, Mali, Burkina Faso och Tchad uppges ha förlorat motsvarande 400 miljoner dollar den senaste odlingssäsongen på grund av de amerikanska subventionerna.
Stöden sänker världsmarknadspriserna, vilket drabbar fattiga länders odlare.
USA och Australien ska inte lägga sig i vår rättsskipning, säger Indonesien.
De båda länderna anser att domen i torsdags på 2,5 år för islamistledaren Baasyir för delaktighet i terrordådet på Bali 2002 var på tok för mild och borde överklagas.
På fredagen slog Indonesien tillbaka.
 Indonesien är en demokrati där vi måste respektera rättsliga processer, sade UD-talesmannen Marty Natalegawa.
Med uppenbar udd mot USA sade han att Indonesien, till skillnad från andra länder, prövar terroristdåd i domstol.
Fredagens begravning av den mördade azerbajdzjanske journalisten Elmar Huseynov blev en protest mot regimen.
Oppositionen är övertygad om att Huseynov föll offer för regimen för sina åsikters skull och att mordet syftade till att tysta landets journalister.
 Kulan var riktad mot folket i Azerbajdzjan, sade Ali Kerimli, ledare för partiet Folkfronten, vid den känslofyllda begravningsceremonin.
Efter ceremonin fördes Huseynov till gravplatsen av ett följe som hastigt växte till omkring 5 000 personer.
På söndagen ska den före detta sovjetstaten Moldavien välja nytt parlament. Valet har föregåtts av spänningar med Ryssland och spekulationer om en sammetsrevolution som i Georgien och Ukraina.
 Vi uppskattar relationerna med Ryssland men vi kan inte kontrolleras som på Sovjettiden, sade Moldaviens president Vladimir Voronin i torsdags.
Han anklagade "utländska krafter" för att blanda sig i valet.
 Människor som representerar dessa krafter har redan brutit nacken i Georgien och Ukraina, varnade han.
Det blir rättegång i fallet Dagmar Hagelin. Högsta domstolen i Buenos Aires avslog på onsdagen ett överklagande från Alfredo Astíz, som misstänks ha mördat Dagmar Hagelin i januari 1977.
Alfredo Astíz, eller den blonde dödsängeln som han kommit att kallas, har utnyttjat alla tillåtna medel för att dra ut på rättsprocessen. Nu får han ändå räkna med att tillbringa mycket tid i Buenos Aires domstolar framöver. Hagelin-fallet är bara ett av många övergrepp han misstänks för.
Det finländska fortsättningskriget var ingen enskild sak mellan Finland och Ryssland utan en följd av att Finland var Hitlertysklands bundsförvant. Det slår det ryska utrikesdepartementet fast i en besk kommentar till president Tarja Halonens uttalande i frågan.
Ryska UD har reagerat på att Halonen tidigare i veckan sade att andra världskriget för Finlands del betydde ett separat krig mot Ryssland och att man i två olika krig fått kämpa mot Sovjet för att bevara sin självständighet och sitt demokratiska system.
IRA-gerillans politiska gren Sinn Féin inledde på fredagen sin partikongress i Dublin, i skuggan av ett pubmord och ett bankrån som skakar partiet och därmed fredsprocessen i dess grundvalar.
I torsdags avstängdes sju IRA-medlemmar eftersom de är misstänkta för inblandning i mordet på Robert McCartney i januari. I de radikalt republikanska kretsarna i Nordirland brukar man skydda de sina till varje pris.
Bankrånet i Belfast i december och pubmordet mal ner den republikanska rörelsens popularitet till en historisk bottennivå.
Danska biståndsministern Ulla Törnäs råkade i blåsväder när det visade sig att hennes man anställt olaglig arbetskraft på sin gård. Törnäs har hävdat att hon inte har några ekonomiska intressen i gården men hon ljuger, hävdar danska Ekstra Bladet.
Tidningen skriver på fredagen i en ledare att det finns ett tio år gammalt äktenskapsförord mellan makarna Törnäs som stadgar att inkomsterna från makarnas olika "säräganden" ska uppfattas som gemensam inkomst.
En expert på familjerätt anser dock att tidningen är på villospår.
Pakistans regering fick hård kritik på fredagen sedan fem män dömda för gängvåldtäkt friats från brottet i högre instans.
Enligt Pakistans människorättskommission avslöjar frikännandet avsaknaden av "verklig vilja från myndigheternas sida att driva fall som rör brott mot kvinnor, särskilt de fattiga på landsbygden".
Mukhtaran Mai tänker överklaga domen. Den 22 juni 2002 blev hon våldtagen offentligt av fyra män i sin hemby i Punjab. Gruppvåldtäkten var utdömd av ett byråd som straff för en förseelse som hennes lillebror anklagats för.
Den danska transportkoncernen Maersk har tvingats lämna ledningen av den irakiska frakthamnen Khor al-Zubeir nära Basra efter våldsamma protester mot företagets anställningspolitik.
Tusentals människor demonstrerade i onsdags på uppmaning av det islamistiska partiet Thar Allah (Guds hämnd). Partiet hävdar att Maersk anställt utländsk arbetskraft.
Maersk säger i ett uttalande att man lämnat hamnen på grund av växande säkerhetsproblem.

Mer läsning

Annons