Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maj-Britt, 73, fällde fjortontaggare

/
  • Maj-Britt Norberg med jaktkollegan Raija och fjortontaggaren som hon tog på första skottet.

—Det är sånt här som gör att man går upp fyra på morgonen och ger sig ut i skogen, säger Maj-Britt Norberg och strålar som en sol när hon stolt visar upp bytet, en rekordstor fjortontaggare. Om möjligt ännu stoltare är hennes son Jan-Olof Norberg. Någon avundsjuka syns inte spår av. — Det är bara en stor glädje, extra roligt att just mamma fick skjuta den här.

Annons
Sex man och en kvinna krävdes för att få tjuren ner från släpet. Stånk och stön hörs och hela jaktlaget är imponerade. Att den har fjorton taggar är en sak - storleken i övrigt är det som imponerar mest. Slaktvikten uppskattas till mellan 350 och 400 kilo. \"Vilken jävla klump\", klagas det bland karlarna. Kvinnan bara ler.
Maj-Britt Norberg är 73 år och har jagat sedan 1969. Då i sällskap med maken. Efter hans tidiga bortgång har jakten fortsatt, med jaktlaget i Kväcklinge och sonen Jan-Olof.
Det är bland det bästa som finns, säger hon. Tänk att sitta ute i skogen en tidig morgon och se ett spindelnät i gryningsljuset. Det är så vackert, en upplevelse som ingen förstår som inte varit med om den.
I morse på jaktens första dag hade hon hittat ett pass som kändes bra, och satt där ensam. Hon hörde hunden Raija skälla, och spetsade öronen.
Det var tyst ett tag men så såg jag kronan på älgen och tänkte att nu måste jag träffa rätt.
Första skottet satt mitt i prick.
Jag var inte darrig konstigt nog, men efteråt kom det. Herrarna i jaktlaget skrattar. \"Nog var du bra skakis då Maj-Britt\".
Maj-Britt själv öser beröm över Raija, och vill ge hunden halva äran för den lyckade jakten.
Hon har nästan alltid varit ensam kvinna vid jakten. Under några år hade hon en kvinnlig skyttekamrat, men det är längesedan nu. Skytte har fascinerat längre tillbaks, det var genom skyttet som Maj-Britt kom in på jakten.
Genom åren har det blivit mellan 25 och 30 älgar, men ingen så stor som den här.
Jag har alltid sagt att jag ska lägga av bara jag lyckas få en riktig bjässe. Nu fick jag det, bättre än jag föreställt mig, men det gör mig bara ännu mer taggad, säger Maj-Britt.

Mer läsning

Annons