Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Malmöstadsdel bryter skånsk sprittrend

Medan alkoholkonsumtionen ökar bland ungdomar i Skåne så minskar den i Oxie — en stadsdel i utkanten av Malmö med 10 000 invånare. Orsaken tros vara ett målmedvetet arbete med föräldrarna som nyckelgrupp.

Annons
 Oxieföräldrarna har en liberal attityd och köper ut alkohol åt sina barn hellre än att de ska vara hänvisade till langare, berättar stadsdelsfullmäktiges ordförande Göran Andersson (s).
Men i en informationskampanj har föräldrarna fått lära sig att det är självbedrägeri. Ungdomarna handlar ofta ändå av illegala försäljare, som tar emot beställningar genom ett enkelt mobilsamtal. Vinet eller ölet från föräldrarna blir då bara en "extrabonus" som ger ungdomarna chansen att dricka ännu mer.
Enligt en färsk rapport om landets niondeklassare från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) dricks det mest i Skåne. Här ökar också ungdomarnas konsumtion, medan den ligger still eller minskar i övriga landet. Oxies exempel med en avvikande trend i Skåne studerades på måndagen på plats av regeringens Alkoholkommitté, som har till uppgift att minska alkoholskadorna och stödja lokalt förebyggande arbete.
Kommittéledamöterna fick en skildring av ett målmedvetet informationsarbete, där droger och alkohol tas upp med alla sjätteklassare och deras föräldrar inför högstadiet. Föreningsliv, fritidsgårdar och närpolis deltar i det uppföljande arbetet, liksom stora delar av stadsdelsförvaltningen.
 Här finns en medvetenhet som går genom alla samhällsnivåer, konstaterar kommitténs utvecklingschef Gunborg Brännström.
Alkoholkommittén har också valt ut sex kommuner, som får speciellt stöd för att utveckla sitt lokala förebyggande arbete efter sina speciella förutsättningar. De sex kommunerna är Lund, Laholm, Kalmar, Solna, Kramfors och Umeå. Det försöket pågår året ut.

Mer läsning

Annons