Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mammuten Sergej flyttar norrut

/
  • Det var på näppen att mammuten Sergej kom in i lastbilen när han skulle flyttas från Murberget till Docksta. Sergej är 2,55 meter hög och hade bara fem centimeter till godo upp till lastbilens tak.
  • Sergej är en modell av en riktig mammut som levde i Ryssland för 13 000 år sedan. Han har varit mycket populär på museet,  både bland barn och vuxna.
  • En fot från det förgångna. För 10 000 år trampade de omkring här i Västernorrland. Men klimatet blev för varmt och de dog ut. Kanske var det därför som Sergej valde att flytta norrut i går.
  • Mammutarna levde ungefär som elefanterna gör, i hjordar. Den riktige Sergej var 50 år och ålderman i sin flock, som inbegrep cirka 30 djur.
  • Sergej fick backas ut ur museet. Curt Nordlander, teknisk chef på Länsmuseet (till vänster), ansvarade för flytten.

Kranen surrar till och plötsligt hänger mammuten Sergej i luften. I går flyttade Länsmuseets ullhåriga attraktion norrut.

Annons
Mammutkopian Sergej har varit ett populärt inslag i Länsmuseets utställning om landhöjning det senaste året. Nu är utställningen slut och Sergej ska flytta.
Det känns lite tråkigt. Han har passat in här, säger Anne Hagström, museiassistent, när hon ser Sergej baxas ut ur museet och förses med lyftband.
Mammuten är skapad av den tyske mammutexperten Bernard von Bredow och byggd på plats i museet. Anne var med i arbetet med att färdigställa Sergej när han kom till Härnösand för ett år sedan. Han är en fullskalig modell av ett mammutskelett som hittades i Ryssland 1992.
Den riktige Sergej levde för cirka 13 000 år sedan. Då var det fortfarande istid, men så pass varmt att det fanns gräs och buskar.
Mammutarna gillade kyla och hård mark, för de måste gå mycket. De levde på tundran och behövde massor av gräs att äta, berättar Lars-Göran Spång, forskningsstrateg på Länsmuseet.
Djuren har även funnits i Västernorrland på fyra platser har man hittat fynd av mammuttänder. Men när klimatet blev varmare och skog började breda ut sig dog de ut. De fick inte längre den näring de behövde. Att marken inte längre var frusen spelade också in.
Många infrusna mammutar har hittats i vattenhål och myrmarker. De gick helt enkelt ner sig, marken bar inte för dem, säger Lars-Göran Spång.
Flytten av Sergej omgärdades av vissa bekymmer.
Vi var lite oroliga att vi skulle bli tvungna att ta isär honom. Det hade varit svårt att få ihop honom sedan, säger Curt Nordlander, museets tekniske chef.
Sergej kom dock ut genom museets dörrar och in i lastbilen utan några skador på vare sig mammut eller byggnad. Nu kommer han att få pusta ut i ett förråd i Docksta ett tag. Så småningom ska Sergej kunna beskådas igen på det planerade Världsarvsmuseet i Skule.

Mer läsning

Annons