Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mandela ledde global rock mot Afrikas fattigdom

Nelson Mandela, Kofi Annan, Bono, Paul McCartney och andra världsstjärnor samlade på lördagen hundratusentals människor på fyra kontinenter i ett korståg mot fattigdomen i Afrika.

Annons
Live 8-konserterna, som kallats för den största rockshowen i världshistorien, hölls i nio storstäder världen över.
Målet var att påverka jordens rikaste länder, G8-gruppen, att vid sitt möte i Skottland nästa vecka ta krafttag mot fattigdom och aids.
 Det står i er makt att förhindra ett folkmord på mänskligheten, sade Sydafrikas förre president Nelson Mandela och konsertpubliken i Johannesburg hälsade den 86-årige statsmannen med ovationer och frihetssånger.
Inför cirka 200 000 människor i Londons Hyde Park uppträdde exbeatlen McCartney liksom Bono och Live 8:s initiativtagare Bob Geldof, som för 20 år sedan startade Live aid-galorna till hjälp för Etiopiens svältande.
Till skillnad från sina föregångare var Live 8-konserterna inte ämnade att samla in pengar.
 Vi är inte ute efter allmosor, vi är ute efter rättvisa, förklarade Bono och drog en lista på dödsorsaker i Afrika som har sin grund i fattigdomen.

Fattiga åhörare
FN:s generalsekreterare Kofi Annan framträdde också i London och betecknade Live 8 som världens "förenta nationer som kommer tillsammans i solidaritet med de fattiga".
Bland publiken i Johannesburg i Sydafrika fanns fattigdomens offer på plats.
 Jag bor i ett slumområde, i ett skjul med ett rum med min fru och tre barn, berättade 32-årige Caiphus Mulaudzi.
Den fattige lastbilschauffören sade att han ville ha samma förmåner som människor i västvärlden.
 Ge oss hus. Ge oss mer jobb. Vi vill njuta av livet precis som ni, förklarade Mulaudzi för AFP.

Miljardär på scen
Förutom i London och Johannesburg hölls konserter i Tokyo, Moskva, Berlin, Rom, Paris, Philadelphia och Toronto. I Berlin samlades över 150 000 människor.
Bland många namnkunniga stjärnor som uppträdde världen över återfanns Madonna, Pink Floyd, Maria Carey, Elton John, Snoop Dogg och Björk.
Microsofts grundare, mångmiljardären Bill Gates, framträdde i London och gav sitt stöd till Live 8 och till den brittiske premiärministern Tony Blairs initiativ att göra fattigdomen till en huvudfråga vid G8-mötet i Gleneagles i Skottland.
Bill Gates har donerat stora summor till kampen mot aids.

Mer läsning

Annons