Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många dagisbarn sjuka i förkylningstider

Barn som går på dagis drabbas hårt i förkylningstider. Och sjuka barn innebär föräldrar som måste stanna hemma från jobbet. Hur mycket skiljer sig åt mellan länen.

Annons
Föräldrarna till dagisbarn i åldern ett till sex år tog under förra året ut ersättning för drygt 4,3 miljoner dagar för att vårda sjuka barn enligt försäkringskassans statistik.
 Det är bara bra att barn som för övrigt är friska blir förkylda. På så sätt kan de bygga upp ett immunförsvar som de har nytta av resten av livet, säger Anders Carlsten, forskningschef på Apoteket.
Under 2004 stannade Sveriges föräldrar hemma med sjuka dagisbarn i genomsnitt 6,8 dagar per barn. Föräldrarna i Stockholms län tog ut flest dagar för vård av barn med 7,6 dagar per barn. Värmlands län ligger lägst med 5,8 dagar per barn.
 Att föräldrar i Stockholm är hemma mer än föräldrar på andra håll beror nog inte på att barnen är mer sjuka i Stockholm, utan på att det sociala skyddsnätet inte är lika bra. Det är längre till mormor och farmor som har svårare att ställa upp när barnen är sjuka, säger Anders Carlsten.
Apoteket går nu ut med en kampanj till föräldrar samt till dagis och förskolor med enkla tips för att hindra att smittan sprids vidare.

Mer läsning

Annons