Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många demonstrerade för flyktingar

Annons
Efter att ha antagit ett nytt partiprogram avslutade miljöpartiet sin kongress i Gävle på söndagen. Språkröret Maria Wetterstrand ägnade sitt avslutningstal åt partiledningens ambition att sätta sig i en regering efter en eventuell valframgång 2006. Kongressen tog dock inga stora steg för att underlätta ett samarbete med socialdemokraterna. Kravet på svenskt utträde ur EU var inte ifrågasatt. Den gamla visionen om en medborgarlön behölls också. Tanken är att alla medborgare ska garanteras en basinkomst från samhället. Från socialdemokratiskt håll betraktas idén som flummig.
En generös asylpolitik blir ett av miljöpartiets viktigaste krav inför en eventuell regeringskoalition med socialdemokraterna efter valet. Partiet vill bland annat göra det lättare för flyktingar att ta sig till Sverige.
Vid partikongressen i Gävle presenterade miljöpartiet på lördagen en lista över asylpolitiska förslag som man vill se genomförda efter nästa val.
Enligt språkröret Maria Wetterstrand blir en mer human flyktingpolitik ett av de viktigaste kraven för en eventuell regeringskoalition med socialdemokraterna vid en valseger 2006.
Hamnarbetarförbundets övertidsblockad har pågått hela helgen. För många hamnar har det inneburit störningar. Men fack och arbetsgivare ger olika bilder av har stora effekterna är.
Övertidsblockaden började vid midnatt natten till fredagen och pågår fram till måndagen. Enligt Hamnarbetarförbundets ordförande Björn A Borg har inte blockaden fått så stora effekter den här helgen.
Men arbetsgivarna har en annan bild av blockadens effekter.
 I många hamnar har det varit kraftiga störningar och rätt så stora effekter, säger Peter Jeppsson, vd i Sveriges Hamnar och Transportgruppen.
Alla de ungdomar som greps och anhölls efter en antiporrdemonstration i centrala Stockholm hade på söndagen släppts på fri fot men misstankarna mot dem kvarstår. De är anklagade för grov misshandel i samband med ett bråk som utbröt utanför en porrklubb natten till lördagen.
Utanför klubben uppstod bråk mellan demonstranterna och några män. Polisen uppgav att demonstranterna använde basebollträn, flaskor och stålkulor. Tre män fördes till sjukhus för omplåstring.
Demonstranter som undgick att gripas skyller bråket på aggressiva vakter och bestrider att tillhyggen användes.
Polisen har inte gripit någon misstänkt för det brutala mordet i centrala Stockholm och vädjar om hjälp från allmänheten.
 Vi tror att det finns dem som sitter inne med svaret, säger Ulf Göranzon, presstalesman vid länskriminalen i Stockholm, till TT.
Jakten på de fyra män som var inblandade i överfallet och mordet på en 29-årig man fortsätter.
Det var tidigt i torsdags morse som mannen misshandlades på Kungsgatan. Han fördes svårt skadad till Karolinska Universitetssjukhuset i Solna. På lördagseftermiddagen meddelade sjukhusets presstjänst att mannen avlidit.
Svensk Pantbelåning vill stoppa kriminella som kunder. Därför har företaget ansökt hos Datainspektionen om att få tillstånd att registrera vilka personer som lämnat in gods som senare blir beslagtaget av polisen. Företaget vill även registrera de personer som uppträtt hotfullt och störande i pantbankens lokaler.
Enligt personuppgiftslagen är det bara myndigheter som får registrera, i särskilda fall kan Datainspektionen besluta om undantag. Men i det här fallet hittade inspektionen inga skäl att göra några undantag från personuppgiftslagen.
Först brann ladan och två ridhästar blev kvar i lågorna. Ett halvt dygn senare gick larmet om en ny misstänkt mordbrand. Den här gången i boningshuset.
Alingsåspolisen har tagit hjälp av kriminalavdelningen i Göteborg, för att utreda händelserna på en gård i Gråbo.
Såväl ladan som boningshuset är avspärrade i avvaktan på polisens tekniska undersökning.
Kriminalpolis ska nu höra familjen och det vittne som först slog larm om händelserna. Den tekniska undersökningen av de bägge brandplatserna väntas inte komma igång förrän under måndagen.
Från norr till söder samlades på lördagen tusentals människor för att kräva allmän amnesti för asylsökande i Sverige. Bakom kraftsamlingen stod rörelsen Flyktingamnesti 2005 som ville göra lördagen till en nationell protestdag för att pressa riksdagsledamöterna att gå med på kravet på flyktingamnesti. I nio städer anordnades demonstrationer. Mest folk kom i Göteborg. Omkring 3 000 personer tågade längs Avenyn. Upp mot 1 000 personer deltog i Stockholm och i Malmö samlades runt 200 personer.

Mer läsning

Annons