Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många identifierade kroppar hålls kvar i Thailand

På en vecka har antalet kroppar som anhöriga vill förvara ytterligare en tid i Thailand ökat från noll till 47.
Mot den bakgrunden — och med den ökande arbetsbelastningen när allt fler nu blir identifierade — vill de ansvariga förklara förväxlingen när fel kropp skickades hem till Sverige.

Annons
Misstaget upptäcktes i fredags då polis och personal från Rättsmedicinalverket på Ärna flygplats utanför Uppsala kontrollerade en kista från Thailand.
Där låg en man i stället för en kvinna.
Räddningsverket tog på sig hela ansvaret för förväxlingen, vilken ledde till en omedelbar förstärkning av kontrollerna i Thailand.
 Vi måste se till att det här inte sker igen, säger Sveriges generalkonsul i Phuket, Christer Asp, till TT.
Svenska anhöriga är inte de enda som drabbats av förväxlingsmisstag.
Vid några tillfällen tidigare har det till och med inträffat att en omkommen har skickats till fel land.
När upptäckten sedan har gjorts har kroppen sänts tillbaka till Thailand för ny kontroll av identitet, varpå den skickats till rätt hemland.

Id-kontroll
För svenskt vidkommande sköts hanteringen av kropparna av svenska brandmän och begravningsentreprenörer i Räddningsverkets tjänst.
Efter bekräftad identifiering vid internationella id-kommissionen, vilket görs med hjälp av den amerikanska begravningsfirman Kenyon International, hämtas kropparna ut i liksäckar.
En kontroll av id-nummer görs varpå kroppen balsameras och förs i kyltransportbilar till den svenska ceremoniplatsen vid flygplatsen.
Här läggs kropparna först i zinkkistor och därefter i träkistor och därefter i kylcontainrar.
 Det är här vi tror förväxlingen skedde, när kroppen lades i kistan blev det helt enkelt fel nummer på kistan, säger Christer Asp
De personella förstärkningar som nu görs, sätts in dels vid utlämningen från id-kommissionen, dels vid ceremoniplatsen.

Önskningar
De två kroppar som förväxlades skulle ursprungligen båda ha skickats hem.
Men det kom en begäran från anhöriga att den ena kroppen skulle förvaras ytterligare en tid i Thailand.
Sådana önskningar har blivit mer frekventa och har olika skäl, som att man vill samla en familj eller att de anhöriga inte har bestämt sig om kroppen ska kremeras i Thailand.
På bara drygt en vecka har antalet kroppar som nu förvaras på direkt begäran av anhöriga ökat från noll till 47.
 Det här var inte meningen från början, säger Christer Asp. Vår önskan är att få ut dokumenteringen, göra balsamering och kistläggning och sedan flyga hem kropparna så fort som möjligt.
 Vi gör det här för att tillmötesgå de anhöriga och det känns svårt att det här inträffade som en följd av att vi försökte göra det så bra som möjligt.
 Den mänskliga faktorn har spelat in.
Han påpekar att det är mycket mer att göra sedan identifieringsarbetet kommit i gång för fullt. Det har skett en snabb uppgång i antalet identifierade.
Över 200 identifierade har flugits hem eller är på väg att flygas hem och när TT talar i telefon med Christer Asp på lördagen sitter han på ceremoniplatsen och ser 17 kistor framför sig.
 Den ökande arbetsbelastningen gör att det blir det väldigt tryck på oss. Vår personal sätts under en oerhörd press med väldigt långa dagar.

Mer läsning

Annons