Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många på plats under fäboddag

/

För femte året i rad hölls fäboddag i Svartrå. Det är på Nils och Edith Sundbergs fäbodvall som festligheterna arrangeras. Den ligger en bit in i skogen och dit erbjuds besökarna skjuts med häst och vagn.

Annons
På fäbodvallen i Svartrå är det gott om folk och dagen inleds med en gudstjänst i det fria av kyrkoherde Olof Lönneberg. Fäboddagen har hållits i fem år och Elsy Björk, ordförande i Njurunda hembygdsförening, berättar att det brukar vara en välbesökt tillställning.
Det har blivit väldigt populärt med den här dagen. Men i fjol så var det nästan för fint väder så i år är det perfekt, säger Elsy Björk.
Under dagen bjuds det på underhållning med både sång och musik och en av de som spelar är Nordanstigs Durspelare. Men det bjöds även på andra aktiviteter. Bland annat kunde man gå en frågeslinga och den var, enligt många, inte helt lätt. Några som gick slingan är Hans Kristoffersson med döttrarna Paula och Sanna.
Det var svåra frågor. Vi fastnade på en här alldeles nyss, säger Hans Kristoffersson.
Gamla hantverkstraditioner är också något som lyfts fram under dagen.
Kärnat smör har jag redan gjort och sedan ska vi även försöka att separera mjölk, säger Elsy Björk.
Som berättar att man separerar mjölk för att få grädde och skummad mjölk. Men det är lite problem med separatorn.
Det fattas en packning och därför rinner mjölken bara rakt igenom, säger hon.
Många av besökarna har klätt sig i olika hembygdsdräkter. Andra har klätt sig i gammaldags klädsel för att passa in i fäbodens miljö. En av dem är Ulla Åslund som dagen till ära sytt kläder som hon tillsammans med maken Åke och barnbarnen bär.
Det serveras både fika och kolbullar. Det är en slags pannkaka med fläsk som bland annat skogsarbetarna hade som standardmat förr i tiden. Allt är uppskattat bland gästerna och köerna ringlar långa till de olika stånden.
För de små finns det också saker att roa sig med. Till fäbodvallen fick man skjuts med häst och vagn. På plats kunde de små även rida på ponnyn Kalle Stropp.

Mer läsning

Annons