Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många ringer 112 i onödan på nyår

/

Samtalen till 112 runt tolvslaget är inte alltid nödvändiga.
Risken är att de som behöver akut hjälp får vänta.
– Det är många bagatellartade samtal, säger Anders Klarström, SOS Alarm.

Annons

Runt 40 procent av alla samtal till nödnumret 112 är inte verkliga nödsamtal, enligt siffror från SOS Alarm. På nyårsafton ringer dubbelt så många till SOS Alarm jämfört med en vanlig helgnatt runt om i landet.

I Västernorrland ökade den siffran från 159 till 290 samtal under nyårsnatten förra året.

– Kring tolvslaget får vi in många samtal, många behöver hjälp men det är också många bagatellartade samtal, säger Anders Klarström, presschef vid SOS Alarm.

Oftast är det berusade personer som ringer 112 för att bli kopplade till sina vänner, för att de vill att gästerna ska lämna lägenheten men också för att fråga om de kan få skjuts av en ledig ambulans hem.

– Tänk efter före. Fira gärna, men ta det lugnt, säger Anders Klarström.

Om för många ringer 112 i onödan, riskerar de som behöver akut hjälp att bli utan under en längre tid.

– Vi måste intervjua alla som ringer och i bland är samtalen inte direkt lätta att avsluta för att personen är så pass berusad att man inte förstår vad de menar, säger Anders Klarström.

Vid akut fara ska man ringa 112. Annars kan man ringa 114 14 för att komma till polisen, 113 13 för information vid olyckor hos SOS Alarm, eller 1177 för att komma till Vårdguiden.

På SOS Alarm har man högre bemanning under nyårsnatten än i normala fall.

– Räddningstjänst, ambulans och polis har otroligt mycket mer att göra på nyårsnatten än en vanlig kväll, säger Anders Klarström.

Lista: Därför ringer berusade personer 112 på nyårsafton

- Gästerna stannar kvar längre än vad värden tänkt. Därför ringer värden 112 för att gästerna ska lämna lägenheten i stället för att be dem att gå.

- Personen vill ha skjuts hem av en tom ambulans, eftersom att inga taxibilar är lediga vid tillfället. En kvinna ska ha ringt och frågat om skjuts av ambulans för att hon velat köpa cigaretter.

- Man ringer för att få reda på om en konsert vid Globen har blivit inställd - det hade ju kunnat vara fara för plånboken om så vore fallet.

- Personen har slut på pengar på sitt kontantkort till mobilen och vill därför bli kopplad till sin kompis (att ringa 112 är ju gratis).

Mer läsning

Annons