Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många tips i rånarjakt - misstänkt bil var ofarlig

Polisen har fått in en mängd tips från allmänheten efter fredagens rån mot en värdedepå i centrala Jönköping. På kvällen hade dock ännu ingen misstänkt kunnat gripas.

Annons
Vid 18-tiden på fredagen hävdes avspärrningen av det område i centrala Jönköping där polisen hittat en bil som misstänks ha använts vid rånet mot Securitas Värde. Det fanns inget sprängmedel i bilen.
Mellan fyra och sju gärningsmän var inblandade i attacken mot värdedepån vid halvåtta-tiden på fredagsmorgonen.
Flera bilar användes, bland annat en liten lastbil av märket Chevrolet som uppges ha använts som murbräcka. Två av rånarna försvann på motorcykel, de övriga i andra bilar, enligt polisen i Jönköping.

Litet byte
Fyra väktare hotades med skjutvapen. Enligt Securitas kunde de själva sätta sig i säkerhet i en bil. Rånarnas byte blev ringa.
 De kom över väldigt små värden, säger Johan Eriksson, vd för Securitas Värde, till TT.
Polisen hade på fredagskvällen ännu inte kunnat gripa någon misstänkt för rånet. Polisen hade inte heller gjort någon efterlysning.
 Vi har fått in en mängd tips från allmänheten, som nu samordnas med vad som kommit fram i förhör med väktarna och vad den tekniska undersökningen ger, säger polisens talesman Matts Svensson till TT.
Under eftermiddagen hittades två personbilar, som misstänks ha använts vid rånet, i södra Jönköping.

Stor avspärrning
Strax efter rånet upptäckte polisen en krockad lastbil, som misstänks vara den rånarna använde, omkring 500 meter från värdedepån. Den första polispatrull som kom dit såg en plastanordning inne i bilen och befarade att det var en bomb. Polisen beslöt då att spärra av en del av centrala Jönköpings västra del.
Omkring 200 personer fick utrymma sina bostäder, medan tusentals fick lämna sina arbetsplatser. Ett daghem utrymdes också. Först vid 18-tiden kunde avspärrningen hävas, sedan bombtekniker konstaterat att det inte fanns något sprängmedel i bilen.
Efter att avspärrningarna hävts återvände bilar och folk till området. Bland dem som tog sig tillbaka till jobbet fanns chefen för kommunens företagshälsovård, Maria Idehn.
 Jag ska släcka och låsa och ta hand om sjutton mackor som vi fick lämna, säger hon till TT.

Pressbilder
Sofia Glans firade sin 23-årsdag med att först bli utestängd från högskolan där hon studerar, och sedan utkörd ur sin lägenhet.
 Det har varit lång väntan där man fått fika väldigt mycket, säger hon.
En inspektör från Arbetsmiljöverket besökte under dagen platsen för rånet. Enligt verkets bedömning har Securitas Värde inte brutit mot de nya, hårdare krav på värdetransporter som nyligen införts.
En fotograf på Jönköpings-Posten blev vittne till rånet och fotograferade händelsen. Polisen har försökt komma över bilderna, och fotografen har förhörts.
Ansvarige utgivaren Hans Olovsson säger till TT att tidningen inte ville lämna ut bilderna under fredagen. Man ska dock ha en ny kontakt med polisen under lördagen, när bilderna publicerats i den egna tidningen.

Mer läsning

Annons