Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många viljor om Morängsviken

/
  • Domaren Jim Emilsson, miljökonsulten Inga-Lill Nyberg och Morängsföreningens Torbjörn Mård vid förhandlingarna.

Alla är positiva till att Morängsviken i Stocka muddras men många är kritiska till andra delar av den EU-stödda 1,3-miljonersinvsteringen. Att det kan bli överklagningar står klart efter onsdagens miljödomstolsförhandling.

Annons
Torbjörn Mård, ordförande för Morängsvikens hamns ekonomiska förening, redogjorde ingående och tydligt för planeringen.
Följande är på gång:
¤ Den närmast igenväxta viken muddras till två meters djup.15 000 kubik sand och lera dumpas några kilometer till havs, i en spricka på 40 meters djup. För att undvika grumling görs arbetet vintertid, preliminärt med början 15 oktober.
¤ En 40 meter lång pir anläggs på den norra sidan av viken, i nord-sydlig riktning. Den blir två meter hög, tidigare planerades 1,5 meter. På pirens insida ordnas tio båtplatser.
¤ På norra sidan av viken anläggs en brygga med plats för 20 båtar. Dessutom tillkommer nio sjöbodar.
¤ Badstranden behålls. En ny parkering byggs.
Torbjörn Mård redogjorde för att vattenomsättningen måste bli större i viken, att vattnet nu är unket.
Vi anlägger ett par tuber i piren för att öka genomströmningen.
Fiskaren Gunnar Wiman berättade att viken blir helt igenvuxen om inget görs.
Länsstyrelsen och kommunen har tillstyrkt verksamheten för beslutande miljödomstolen, dock har länsstyrelsen vissa krav.
Flera berörda fritids- och åretruntboende var direkt kritiska. Gun Söderberg befarade att hela viken blir en marin anläggning, att det inte blir tal om bad.
Och piren bli för hög och fördärvar havsutsikten. Vem vill titta in i en stenvägg?
Bengt-Olof Jonsson gav kommunen på pälsen. Han anser sammanfattningsvis att projektet är till för "stockholmare", att miljön kommer att ta skada.
Det blir tättbebyggt som i Stockholm även här. Efter hamnarbetena väntar en satsning på fritidsbebyggelse norr om viken. Det finns i de kommunala planerna.
Jonsson, Karin Bergmark och Mats Sandström, ordförande för Rammelsands vägsamfällighet, fick stöd av länsstyrelsen i frågan om en vägdragning. Förslaget till domstolen var att dra två vägar norr om viken, till byggnadsområdet. Detta för att möjliggöra rundkörning för tradare. Ett onödigt naturingrepp, menade länsstyrelsens Hans Sandblom.
Debatten vid viken blev het mellan nämnde Bengt-Olof Jonsson och Dan Larsson, ledamot i byggnadsnämnden och med i styrelsen för Morängsföreningen. Jonsson vill bevara området för att rädda naturvärden medan Larsson ser en utbyggnad som en möjlighet för samhällsutveckling.
Miljödomstolen meddelar dom senare, preliminärt i augusti. Allt tyder på att miljödomstolen ger klartecken men att dess dom överklagas.
Nordanstigs byggnadsnämnd har att avgöra bygglovsfrågan.

Mer läsning

Annons