Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Manifestationer mot kvinnovåld runt om i landet

/
  • Länspolismästare Carin Götblad talar vid en manifestation med anledning av FN:s internationella dag för utplånandet av våld mot kvinnor på Sergels torg i Stockholm, 25 november, 2005. Photo: Lars Pehrson

Under fredagen anordnades manifestationer runt om i landet i protest mot våld mot kvinnor.

Annons
På Sergels torg i Stockholm talade bland andra jämställdhetsombudsmannen Claes Borgström.
 Man ska vara försiktigt med orden men jag tycker nog att man kan kalla det pågående våldet mot kvinnor runt om i världen för ett humant katastroftillstånd.
Stockholms länspolismästare Carin Götblad hade stora förhoppningar på den nya DNA-lagstiftningen som träder i kraft vid årsskiftet som innebär ökade möjligheter att ta prover samt att registrera.
 Nästa år vid den här tiden tror jag att vi fått se resultat som innebär att fler gärningsmän har kunnat gripas, sade hon.
Även jämställdhetsminister Jens Orback talade inför den ganska lilla åhörarskaran som samlats den kalla kvällen.
Han spådde att allt fler utsatta kvinnor kommer att anmäla övergrepp framöver och en av förklaringarna är en växande insikt om nolltolerans för våld mot kvinnor.
I Umeå tågades det med facklor till Rådhustorget där talare tog upp sin syn på det globala och lokala problemet med våld mot kvinnor. Bland andra deltog Manliga nätverket, Rädda Barnen och Amnesty.
FN:s generalförsamling utsåg för några år sedan 25 november till en dag för avskaffande av våld mot kvinnor.

Mer läsning

Annons