Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Människorättsgrupper: De ansvariga för Abu Ghurayb går fria

Meniga Lynndie England förklarade sig på måndagen skyldig till flera av de brott hon åtalats för. I utbyte stryker åklagarna två åtalspunkter. Militärdomstolen i Texas kan ändå döma henne till elva års fängelse.

Annons
En rad amerikanska soldater har bestraffats för sin inblandning i övergreppen mot irakiska fångar i Abu Ghurayb-fängelset utanför Bagdad. Men flera människorättsorganisationer är kritiska mot att ingen på hög nivå hålls ansvarig.
 Det är rätt att Lynndie England får stå till svars för det hon deltog i. Men det var knappast hon som skapade det system som gjorde övergreppen möjliga. Sådana beslut fattades högre upp, av personer som tycks undgå alla former av bestraffning, säger Reed Brody, folkrättsjurist på Human Rights Watch.
Han presenterade nyligen en rapport om hur förhållandena på Abu Ghurayb-fängelset bara var "toppen på ett isberg".
 Vi har rapporter, vittnesmål och FBI-dokument som visar att fångar i såväl Afghanistan som i Guantanamo förnedrats sexuellt eller tvingats sitta i sin egen avföring. Omfattningen visar att det måste ha funnits en systematik.

Order från Rumsfeld
 Donald Rumsfeld gav redan hösten 2002 direktiv om hårda förhörstekniker i Guantanamolägret, säger Avi Cover på Human Rights First, en annan mr-grupp.
 Dessa metoder spreds sedan till Afghanistan och Irak.
Flera människorättsorganisationer, även Amnesty International och American Civil Liberties Union, har krävt att USA ska tillsätta en kommission som utreder vilken roll försvarsminister Donald Rumsfeld, före detta CIA-chefen George Tenet och vissa amerikanska befälhavare spelat. Men kraven har inte fått gehör.
 Bushregeringen har lyckats förhala frågan. Det är tragiskt, men jag tror att det fungerar här, säger Reed Brody, som figurerat flera gånger i internationella medier men knappt alls i amerikanska.
 Jag tror att allmänheten i USA har svårt att förstå hur illa det ser ut i omvärlden att det begåtts systematisk förnedring och tortyr som en del av amerikansk säkerhetspolitik. Detta slår tillbaka när olika diktaturer avfärdar UD:s kritik mot deras rättsövergrepp.

Pentagon förebygger
USA:s försvarsmakt har gjort flera egna utredningar. En rad åtgärder ska förebygga övergrepp, genom att öka tillsynen av fångväktare och att se till att Röda korsets rapporter snabbare blir kända högt upp i beslutshierarkierna.
Men linjen är alltså att det är enskilda i de flesta fall outbildade unga från landsbygden, som Lynndie England som varit "rötägg".
 Herregud, alla på Abu Ghurayb visste vad kidsen höll på med hösten 2003, säger reportern Seymour Hersh vars artiklar i New Yorker i fjol nystade upp historien.
 Ingen gjorde något för att stoppa dem på flera månader, innan utredningen blev offentlig. Och nu har de lyckats kväva hela historien.

Mer läsning

Annons