Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Margareta Winberg backar inte

Feminismen har råkat ut för ett bakslag, men den mobiliserar och nästa steg blir otroligt mycket större, säger förre jämställdhetsminister Margareta Winberg, som hamnat mitt i stormens öga.

Annons
Vid en presskonferens i Visby på torsdagen presenterade Winberg ett underlag för att visa att hon inte betalat ut svarta löner. Hon höll fast vid att det inte finns något samband mellan ökad jämställdhet och minskat kvinnovåld. Hon vände sig också emot SVT:s, enligt henne, tendensiösa granskning som misskrediterat kvinnojourerna. Winberg tog inte heller avstånd från professor Eva Lundgrens uppgifter i programmet Slagen dam, om att 46 procent av kvinnorna på något sätt utsatts för våld eller hot.
Feminismens starka frammarsch blev för utmanande och hotande. Då sätter motkrafterna in och riktas mot framstående företrädare, konstaterar Winberg.
I sitt resonemang drar hon paralleller till andra starka kvinnor som hamnat i korselden Gudrun Schyman och Mona Sahlin.

Polemik med Ulvskog
I onsdags sade socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog att det finns ett belagt samband mellan ökad jämställdhet och minskat kvinnovåld. Winberg säger sig aldrig ha sett någon forskning om detta. Hon efterlyser i stället studier om samband mellan ökat våld och att kvinnor har flyttat fram sina positioner.
 Det vore en intressant fråga att belysa, säger hon.
Winberg är mycket kritisk till SVT:s granskning av kvinnojourerna som hon själv blev indragen i. Hon upplät sitt hem och arbetsplats i Brasilien under fem dagar bara för att få se hur programmet blev "hårt klippt och vinklat" och hur kvinnojourerna misskrediterades, säger hon.

Motsäger inte Lundgren
Margareta Winberg vill inte uttala sig om professor Eva Lundgrens uppgifter i "Slagen Dam" stämmer men påpekar i samma andetag att liknande studier i andra länder fått ungefär lika höga siffror.
Senare på dagen möttes Winberg och Gudrun Schyman i ett samtal om feminism. Schyman har tidigare anklagat Göran Persson för att inte våga försvara regeringens feministiska politik. På den punkten passade Winberg.
 Göran Persson är fortfarande min chef och jag kommenterar inte honom, säger hon.
De två kvinnorna var överens om den grundläggande analysen om könsmaktsordningen. Men i fråga om behovet av ett feministiskt parti går åsikterna isär.

Mer läsning

Annons