Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Märkliga ADSL-turer

Det finns gott om kommunala men främst statliga pengar till bredbandsutbyggnad. — Statliga Telia konkurrerar med oss i kommunen. Hade vi kunnat samarbeta, hade miljonbelopp sparats i enbart Nordanstig, konstaterar Göran Norling på Nordanstigs tekniska avdelning.

Annons
Statliga Telia ville inte investera i bredband med ADSL i Nordanstig så länge som ingen annan gjorde det. När kommunen i fjol höst fick klart med Web Tech Nord vaknade konkurenten Telia till liv och började erbjuda ADSL-tjänster runt om i kommunen.
Det är märkligt system. Vi har investerat åtta miljoner i ADSL varav ungefär sju miljoner är statsbidrag, konstaterar Norling.
Vi får ett fett statsbidrag för att konkurrera med ett statsägt bolag.

89 hittills

Hittills har 89 personer och företag anslutit sig till Web Tech. Inkopplingar har skett i Gnarp och Hassela och fortsätter under de närmaste dagarna i Harmånger och Strömsbruk. Om ett par veckor är det preliminärt dags för Ilsbo, Jättendal, Stocka, Byn och Gränsfors och sedan följer Vattrång, Årskogen och Hånick varpå arbetena avslutas med Fiskvik och Bergsjö. I en andra etapp ansluts Mellanfjärden men det blir preliminärt först i maj. Från Lönnånger kom i veckan en begräran om ADSL men byn är ännu inte inlagd i någon planering.
11 nya mini-stationshus sätts upp i samband med installationerna. I tre fall, Hassela, Harmånger och Strömsbruk, nyttjas kommunägda lokaler.

Bildtext:

Lekstuga på Gnarps lekpark i Röde? Nej, en ny telestation för ADSL. Knappt hundra meter från den som Telia har.

Mer läsning

Annons