Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marxistiska gerillaledare på ingång i Hornstull

/

Annons

Vad E D för mode? Sjunger Ison och Fille, om ni minns dem. I Stockholm är det mode-mode i veckan, då Stockholm fashion week ramlade runt måndag till onsdag.

I Stockholm och Hornstull pågår egentligen fashion week ganska precis 52 veckor om året men vecka 35, den ramar man minsann in. Ta förresten tillfället i akt och gå på hipstersafari i Hornstull om ni har möjlighet. Det går faktiskt att stilkrocka astronaut med tysk nycirkus om ni någonsin funderat.

Kläder som uttryck är väldigt intressant då alla är slavar för att faktiskt just säga någonting om sig själv via dem. Att inte bry sig är också ett ställningstagande och människor som inte är intresserade kommer att signalera just ointresse av vad de faktiskt har på sig. Själv tycker jag om det mer än väldigt mycket annat.

Trots att jag anser mig hållas någorlunda ajour gällande kläder och trender så får man dagligen bakläxa från trendmonstren som har läst på bättre. Framför allt så är det väl livsfarligt att anse sig ha just koll? Det är väl bara människor som inte har någon koll som säger så? De som har koll har fullt upp med att nosa upp var vindarna blåser härnäst och tänker inte sitta nöjt med att bara vara hipp denna vecka.

Själv tror jag att mina stilideal alltid kommer kretsa kring pop och rock från 1950 till typ i dag. Då täcker man in det mesta och kan enkelt rättfärdiga att både gå klädd som Stones anno 1968 eller Suede anno 1994. Allt som oftast brukar det sluta med att jag ser ut som Snusmumriken i Mumin ändå. De senaste veckorna har mina kompisar roat sig med att jämföra mig med Woody i Toy Story. Sånt är ju alltid lika kul. Här tar man på sig en hatt och tror att man är fräsig och det första ens omgivning tänker på är en leksakscowboy i en animerad film. Tack.

Vad jag förstår så är väl de som går längst fram i fronten inne i någon slags 90-talsvurm just nu (eller är det över?), men huruvida det är gångbart för catwalk, haute couture, avantagarde, modehus och hela den grejen har jag ingen aning om. Förmodligen gjorde bjässarna den här grejen för någon säsong sedan och därefter får det fäste bland plebejerna.

Designers som så känns ju aningen lynniga. Min kompis Chrille berättade häromveckan att den turkiske designern Umit Benan använde Che Guevara och revolutionen på Kuba som huvudtema i sin vårkollektion för i år. Ingen såg ju den komma riktigt. Vi får väl se om kidsen i Hornstull ser ut som marxistiska gerillaledare när de åker till jobbet nästa vår.

Mer läsning

Annons