Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maskiner för miljoner förstörda i brand

/
  • När räddningstjänsten kom till förrådet i Mjösund var det redan övertänt. Släckningsarbetet tog ungefär tre timmar och branden misstänks vara anlagd.
  • Branden, som misstänks vara anlagd, skapar praktiska problem för kyrkogårdsarbetarna i Mjösund. För att klara verksamheten kommer de tvingas hyra och låna maskiner.
  • En gräsklippare, gravgrävare, snöslungor och sex truckar som används att köra jord med totalförstördes vid branden. Värdet på det som förstördes uppgår till flera miljoner kronor.

Maskiner och inventarier för flera miljoner kronor förstördes vid en förrådsbrand vid Mjösunds kyrkogård natten till i går. Men eftersom byggnaden totalförstördes har polisens tekniska undersökning inte gett några svar på frågan om vad som orsakade branden.

Annons
Det var strax efter midnatt natten till tisdag som Njurunda deltidskår ryckte ut. När räddningsstyrkan kom till platsen var maskinhallen redan övertänd. För räddningstjänsten blev släckningsarbetet utdraget och försvårades av att plåttaket rasade in. Först efter ungefär tre timmar var branden släckt.
Vid lunchtid i går rök det fortfarande från resterna av maskinhallen. Mitt i stack skelettet av en totalförstörd grävmaskin upp.
Stora delar av vår maskinpark förstördes, till exempel gravgrävaren och vår stora gräsklippare, förklarar Kenneth Ruda, kyrkogårdschef i Mjösund.
Det var värden för flera miljoner kronor som rent bokstavligt gick upp i rök.
Det blir förstås en ekonomiska börda att bära, men även praktisk. Tänk en begravningsplats som plötsligt står utan gravgrävare, sägerKenneh Ruda.
För att klara verksamheten måste kyrkogården nu hyra eller låna in maskiner från andra förvaltningar.
Vi har ovanligt mycket begravningar just nu, så det här var väldigt olämpligt, säger kyrkogårdsarbetaren Conny Dahlberg.
Som tillsammans med sina kollegor Jan Harlin och Per Sjöqvist ägnade gårdagens lunch åt att göra en lista över vilka grejer som fanns i förrådet. En lista som blev allt längre.
Nu hade vi mycket av våra vintergrejer där, snöslungor och annat. Dessutom fanns elcentralen som styr konstbevattningen och belysningen på kyrkogården i lokalen, suckar Conny Dahlberg.
Och ju mer han och kollegorna funderade desto fler problem dök upp.
Det blir problem med utrymme i vinter eftersom det förråd som finns kvar inte räcker till innan en ny hall byggts. Sedan tar det tid att skaffa nya grejer. Det är inte direkt något man åker ner på järnhandeln och köper.
Polisens tekniker undersökte i går brandplatsen. Men något svar på frågan om branden var anlagd eller inte fick de inte.
Eftersom allt brann ner finns det inga spår som pekar åt det ena eller andra hållet, säger Morgan Norman på Näpo syd.
Han är dock intresserad av att personer som eventuellt har sett eller hört något misstänkt i området hör av sig till polisen.
Det har skett skadegörelse på ett par dörrar till den kontorsbyggnad som finns på kyrkogården. Men vi vet inte om det gjordes natten till i går eller tidigare.

Mer läsning

Annons