Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Massakrer i Irak, regeringsbildningen drar ut på tiden

Tony Blair satte sig på fredagen och filade på en ny regering, efter att som valsegrare ha fått drottning Elizabeths nådiga godkännande.
Aldrig tidigare har Labour vunnit tre val i rad, men segeryran grumlas av att majoriteten är både mindre och skakigare än tidigare.
Tony Blair av årgång 2005 avfärdar efter sin tredje valseger 1997 års upplaga som "mycket yngre och mindre erfaren". Ska han slå Margaret Thatchers rekord har han nu tre och ett halvt år på sig att gå till historien.

Sprängattentat och mord genomfördes i Irak även på fredagen efter en vecka med över 300 dödsoffer. Ett självmordsattentat på en marknadsplats vållade enorm förödelse.

Annons
 Det är en oerhörd ära att bli vald till en tredje mandatperiod. . . Jag har lyssnat och jag har lärt mig, och jag tror att jag har en tydlig bild av vad folk väntar sig, sade Blair efter en lunchutflykt till Buckingham Palace.
Då var lejonparten av rösträkningen klar, och Labours majoritet bland underhusets 646 ledamöter ser ut att landa kring 70. Det är en svidande tillbakagång jämfört med jordskredssegrarna 1997 och 2001, då majoriteterna blev 179 respektive 161 mandat.
Men tack vare en explosion i antalet poströster har valdeltagandet ändå vänt uppåt igen efter historiskt låga 59 procent förra gången.
 När jag stod här för åtta år sedan var jag mycket yngre och mindre erfaren. Nu har vi jag, regeringen erfarenheten och kunskapen för att kunna leverera.
Men de senaste åren, sedan både Storbritannien och Labour splittrats av Irak, har visat att Blair i kontroversiella frågor behöver starkare stöd än det han nu får.
Sedan kriget har Blair haft en grupp på 3040 öppet fientliga Labourledamöter i underhuset. Och listan över omröstningar där regeringens majoritet krympt till bara några tiotal röster en buffert som alltså inte räcker efter detta val börjar bli lång: Irakfrågan inför kriget 2003 följdes samma höst av ny hälsovårdsreform, förra året var det studentavgiftssystemet och i år den omtvistade antiterrorlagen.
Bedömare tror därför att Blair version tre blir bra mycket svagare. Bland de frågor han kan få svårt att lotsa igenom finns de, för utlänningar obegripligt kontroversiella, planerna på id-kort för alla britter, samt nästan per automatik allt som har med EU att göra.
För att vara arbetarpartiledare har Blair lite ovanlig bakgrund, där det mest kända inslaget är att han under utbildningen till jurist i Oxford gärna lekte Mick Jagger som sångare i rockbandet Ugly Rumours.
Dessa glamorösa stänk i imagen försökte han återuppliva häromdagen, då han i en inför-valet-intervju i The Sun skröt att han minsann kan få till det "minst" fem gånger per natt, om frun Cherie så önskar, och pinup-poserade i bar överkropp.
Det var 1994 som "den unge juristen" kom och knep Labourledarposten framför näsan på Gordon Brown, sedermera finansminister, efter föregångaren John Smiths plötsliga död. I flera år därefter levde han på den ungdomligt entusiastiska framtoningen, och ankomsten till premiärministerbostaden på Downing Street i London efter valsegern 1997 blev en kaotisk gatukarneval.
Fredagens avstamp till den tredje mandatperioden kontrasterade starkt. När Blair på sin 52-årsdag än en gång av drottningen utnämndes till regeringsbildare bjöds bara pressen in till segerpromenaden. Ensam med ett mikrofonstativ förklarade han sobert att 1997 års Tony Blair var "mycket yngre och mindre erfaren", men att han nu har "erfarenheten och kunskapen för att kunna leverera".
Han söker uppenbarligen efter stora frågor att ta tag i, något att gå till historien på. Hittills är han mest känd för ett opinionsmässigt misslyckande, Irakkriget, och enligt belackarna förvaltar han mest högerföregångaren Margaret Thatchers tvivelaktiva arv.
Men det är just Thatcher han nu tar sikte på. Hon var premiärminister i elva år och 209 dagar 197990, rekord i modern tid. Om Blair ska slå det sitter han kvar till vintern 200809, för att sedan har han nästan öppet lovat på sistone lämna över till den troget väntande Gordon Brown.
Blair och hustrun Cherie har fyra barn.
Labour fick i torsdagens brittiska parlamentsval cirka 36 procent av rösterna, mot konservativa Tories 33 procent och Liberaldemokraternas 23 procent.
Dessa relativt små skillnader blir i antal mandat stora och helt avgörande: Labour väntas få cirka 390 av de 646 mandaten, en klar egen majoritet, medan Tories får nöja sig med bara hälften så många, cirka 200.
Förklaringen heter first-past-the-post, ungefär "först över mållinjen", det brittiska majoritetssystemet utan utjämningsmandat. Det innebär att om kandidat A får 20 procent av rösterna i en valkrets och resten av kandidaterna får 10 procent var så får A underhusplatsen resultatet blir alltså detsamma som om A fått 100 procent av rösterna.
Labour gynnas av detta eftersom partiet tenderar att vinna i valkretsar med mindre befolkning och lägre valdeltagande. Labour får alltså bättre "utdelning" på sina röster.
Valdeltagandet i torsdags beräknas till 61 procent. Det innebär att Labour får majoritet trots att bara drygt var femte röstberättigade britt röstade på partiet.
Det talas ständigt om att göra systemet mer rättvist, reformer som kanske Tony Blair får fart på nu när han gjort klart att den tredje mandatperioden blir hans sista som premiärminister (TT)
Minst 58 människor dödades enligt sjukhuspersonal, när en självmordsbombare sprängde sin bil på en marknad i staden Suwayrah cirka fem mil söder om Bagdad. Marknadstorget, som var fullpackat med människor, ödelades. Torgstånden sprängdes i bitar och bilar demolerades.
I staden Tikrit i norra Irak dödades sju poliser på morgonen medan åtta andra människor sårades vid ett sprängattentat, meddelade försvarsdepartementet.
En stund senare upptäckte polisen i Bagdad att en man med grävmaskin var i färd med att begrava 14 ihjälskjutna människor nära en stadsdel som heter Sadrstaden. Offren bar arabiska kläder och ögonbindel och tycktes ha mördats två dygn tidigare. Grävmaskinisten flydde snabbt.
På kvällen rapporterade tv-stationen al-Jazira att en grupp som håller en australier som gisslan kräver att de australiska soldaterna börjar lämna Irak inom tre dygn. Kidnapparna kallar sig Irakiska mujahidins shuraråd.
Ansar al-Sunna, som anses ha band till terrornätverket al-Qaida, tog på fredagen på sig massmordet i kurdiska Arbil i onsdags. Flertalet av de minst 46 dödsoffren den gången sökte anställning vid polisen.
Premiärminister Ibrahim al-Jafari, som för en vecka sedan i princip var färdig med den nya regeringen, brottades ännu på fredagen med problemet att besätta posterna som försvarsminister och oljeminister. Problemet är att alla grupper som utgör regeringens bas vill ha dessa poster.

Mer läsning

Annons