Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Måste hem innan det blir mörkt

Annons

Var på teatern och såg Norrbottensteatern spela ”Måste hem innan det blir mörkt”, av Camilla Blomqvist. Pjäsen bygger på en händelse, eller rättare sagt en lång rad av händelser som utspelade sig i Övertorneå under några år. Där kommer elektriciteten från Ekfors Kraft bildat redan 1917 och sedan dess i familjens ägo. Det bestäms så småningom att Ekfors Kraft ska få betalt av kommunen men inga papper skrivs om vem som egentligen äger nätet. 2002 säger Ekfors K. upp avtalet och höjer priset på gatubelysningen från 445 till 695 kronor per stolpe. Inga avtal eller fakturor skickas till kommunen.

Två år senare höjs priset till 920 kronor per stolpe. Nu stängs gatubelysningen av. Kommunen överklagar men hösten 2006 stängs gatubelysnningen av igen och det blir återigen mörkt ute och på Sveateaterns scen är det också mörkt.

Över scenen hörs ljudet av en svävande helikopter. Människornas liv förändras. Det gäller att göra alla ärenden under de få timmar det är ljust. Försäljningen av ficklampor och reflexvästar ökar dramatiskt. Trots detta lyckas någon köra över sin egen hund. Ekfors K. startar en skyltkampanj med ett hakkors målat över den socialdemokratiska rosen och ägaren till elbolaget känner sig förföljd av allt och alla.

Både svenska och utländska medier uppmärksammar fallet. Länsrätten beslutar om tvångsförvaltning men nu höjs nätavgiften med 33 procent. 2008 betalar kommunen 6,2 miljoner och belysningen tänds men 2011 är det mörkt igen. Kraftbolaget går i konkurs men säljs 2014 på exekutiv auktion till kommunen för 72 miljoner.

Hur kunde detta hända och hur kunde det pågå så länge? Varför opponerade sig inte invånare och kommunstyrelse? Var det den berömda svenska flatheten och rädslan att sticka ut som var orsaken?

Men är det inte samma sak i vårt eget län? Även om inte gatlyset stängs av helt så har belysningen minskat och försvunnit från ytterområdena av tätorterna. Lampor tänds senare på dagen. Energisnåla lampor behöver tid att få upp full lyskraft. Visst, det är dyrt att investera i gatubelysning man frågan är om det är så klokt att snåla in på en sådan dyr investering. Det är märkligt att ett land som producerar så mycket el som Sverige gör måste hålla på att snåla på gatubelysningen. Detta har försvårat bilkörandet och har gjort människorna ängsligare för att gå ut på kvällarna. Till detta kommer ombyggnaden till smala gator till förmån för cyklismen. Vem som nu vill cykla på vintern när det är en halv meter snö? De vassa kantstenarna och avsaknaden av gatuljus gör att risken för trafikolyckor ökar. Folk vill hem innan det blir mörkt.

Det märkliga med människan är inte att hon kan organisera sig eller utföra förändringar, utan att hon utan att protestera finner sig i alla förändringar som de makthavande kommer med. Sådana är vi.

Mer läsning

Annons