Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Max maximalt duktig på vallning

/
  • En tydlig förare med sin läraktiga hund. Anna-Sara Bodén och Max fick ta emot många gratulationer efter resultatet i gårdagens vallningstävling.—Hunden måste vara i bra kondition både fysiskt och psykiskt. Annars fungerar det inte, säger Anna-Sara Bodén.

Bordercollien Max vet vad han förväntas uträtta. När en stingslig kviga smiter iväg är han genast där och hindrar henne.
— Mitt intresse för det här är sjukligt och obotligt, säger Max matte Anna-Sara Bodén.

Annons
Hemma på gården i Kramfors finns både kor och får. Men sommaren ägnas också åt vallhundstävlingar. I helgen hålls de i Skedvik utanför Sundsvall.
Vi som håller på med det här är som ett resande teatersällskap på somrarna. Alla åker runt i landet. Jag är helt fascinerad av att se viljan hos hunden och vilken kapacitet den har, säger Anna-Sara Bodén.
I går gjorde hon och sexåriga Max succé med sina 102 poäng av 110 möjliga. Nötvallning är svårare än vallning av får och för segerklasserna arrangeras det bara ett par tävlingar per år i landet.
Det är på dem man kan få certifikat och efter tre sådana blir hunden vallningschampion, berättar Carin Hammarström som är sekreterare i Västernorrlands Vallhundsförening.
Max klarar sitt uppdrag galant. Med hjälp av blicken och kroppen hämtar, samlar och flyttar han djuren åt sin förare. De rör sig runt i cirklar förbi olika grindar och han klarar även att dela på dem så att en kviga säras från de övriga.
Tre korta visselljud från Anna-Sara betyder framåt. Två korta höga toner betyder höger, en låg slinga med allt lägre toner betyder vänster och en kort signal betyder stopp.
Många använder samma signaler, men jag skulle inte kunna styra någon annans hund, säger Anna-Sara.
I upp till 15 minuter får hunden hålla på. Efteråt är Max helt utmattad. Han andas häftigt och tungan verkar vara aningen för stor när så mycket syre som möjligt behöver passera genom munnen. Det är varmt och Max behöver svalka.
Nu går vi till bäcken och badar, säger Anna-Sara och hennes vän är genast med på noterna.
Han rullar runt i det grunda vattnet och lägger sig gärna platt i skuggläge.
För en vallhund kan ingen motion i världen ersätta vallningen.De måste få använda hjärnan och få utlopp för sin instinkt och energi om de ska må bra, säger Carin Hammarström.
Gårdagens personliga rekord betyder certifikat för Max och Anna-Sara. Nu väntar SM i fårvallning.
Men jag är alltid nöjd, oavsett resultat. Misslyckas vi så är det aldrig hundens fel, säger Anna-Sara.
I går eftermiddag hoppade hon och Max in i bilen för att vända hem mot Kramfors. Där väntade mera arbete.
Nu ska vi hem och ta in kossorna och mjölka, säger Anna-Sara Bodén.

Mer läsning

Annons