Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MC-åkarna lever farligt på salttvättade vägar

/
  • Hans Hillgren från SMC Västernorrland efterlyster bättre information om användandet av saltvatten för att tvätta vägarna.

Trafikverket och Sundsvalls kommun tvättar gator och vägar med saltvatten så här års. Det är man skyldig att göra för att få ner den skadliga partikelhalten i luften. Det kan få ödesdigra konsekvenser för vissa trafikantgrupper.

Annons

Landets kommuner har enligt EU-direktiv krav på sig att få ner partikelhalten i luften. De luftburna partiklarna kommer främst från bildäckens gummirester. I höga halter kan de orsaka nedsatt lungfunktion och lungcancer.

I Sundsvall överskred man EU:s gränsvärde på mer än tio mikrometer vid något tillfälle 2013.

– Våren 2013 började vi testa att tvätta vägarna med saltvatten. Nu gör vi det varje år så här års och det är en mycket effektiv metod, förklarar Sonny Andersson, vägingenjör vid Sundsvalls kommun.

Sedan vinterns grusrester sopats bort och partikelhalterna uppmätts som höga är det dags för tvättning med saltvatten. Det är en saltlösning med cirka elva procent salt och resten vatten som sprutas på vägarna. Saltet binder fukten som i sin tur binder partiklarna.

Trafikverket utför tvättningen och i centrala Sundsvall är det Bergsgatan, Skolhusallén och Köpmangatan som tvättas.

Trafikanter i allmänhet och motorcyklister i synnerhet har fått erfara att saltlösningen gör gatorna hala. Minst två motorcyklister körde omkull i Sundsvall förra våren, sannolikt på grund av saltlösningen. ST har även fått rapporter om bilister som fått sladd. En tankbilsförare fick spinn på däcken och tappade väggreppet. Lyckligtvis har det inte lett till några olyckor ännu.

– Det är självklart att gatorna måste göras rena och vi får acceptera den här metoden. Men vi efterlyser någon form av skyltning och bättre allmän information om att gatorna tvättas med saltvatten, säger Hans Hillgren, representant för SMC Västernorrland.

47-årige Hans Hillgren från Timrå är en rutinerad långfärdsåkare på motorcykel. SMC är riksorganisationen för Sveriges motorcyklister.

– Centralt inom SMC skrev vi i höstas till Regeringen och Näringsdepartementet angående kommunernas ansvar att varningsskylta för saltning och förekomsten av grus på asfalt. Vi har fått svaret att frågan ska behandlas av SKL, Sveriges kommuner och landsting. Men vi har inte märkt att det har kommit upp några skyltar i vår region, konstaterar Hans Hillgren.

Trafikverket anser att det är upp till kommunerna att informera om aktuella insatser och vägarbeten.

– Vi har inget emot att skylta och informera bättre, men vi inväntar direktiv från högre ort. Jag åker själv motorcykel och vill naturligtvis ha säkrare vägar, säger vägdirektör Sonny Andersson.

Mer läsning