Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med kylan blir det kanon i backen

/
  • Man utnyttjar varje möjlighet att göra kanonsnö, så fort det blir kallt nog. Ludde åker omkring i backen för att ställa in riktningen på rören och Lenkokanonen.
  • Termometern sjunker, om än långsamt, inför Hans Ledins granskande blick.
  • Micke Nilsson och Hans Ledin är ett par av de entusiaster som vill få liv i backen till annandagen. Här diskuterar dom hur en koppling ska kunna lagas.
  • – Underbart, den sjunker sakta men säkert.
  • Dags att dra igång fyrhjulingen och ta sig upp i backen och öppna ett par rör till.

Hans \"Ludde\" Ledin synar termometern och gläds med varje tiondels grad som den sjunker under minus fem. Tillsammans med många andra entusiaster kör han skift i Skönviksbacken just nu, för att få den åkbar till den annonserade premiären på annandagen. Ju kallare desto bättre, för då kan snökanonerna spruta för fullt.

Annons
Får vi behålla kylan så kör vi dygnet runt, fyra skift, sex timmar vardera, säger han.
Termometern visar minus 5,1 men det är en lömsk vindriktning från den ännu ofrusna viken. Kanske värmer Östrandsfabriken lite också.
En kraftfull snökanon har Skönviksbackens Intresseförening fått låna av tillverkaren Lenko. Lite suktande ser man mot Nolby och backarna inne i stan, med betydligt bättre resurser att ordna snö från molnfri himmel.
Kanske kan vi få låna en kanon till, det vore fint. Vi har ju spjuten men dom kräver mer kyla och har inte alls samma kapacitet som Lenkon, säger Ludde och följer med blicken de rykande rören uppe i backen.
Jo, det går nog att öppna ett par till av rörspjuten, så han sätter på kaffebryggaren inne i stugan och går ut till fyrhjulingen som står på bromsplanet.

Kommunvatten
Det är kommunvatten i slangarna, en ganska dyr råvara. Men man har fått ner priset sedan i fjol, till mindre än hälften i år. Det är i alla fall inget man slösar med i onödan i en förening som får lita till entusiasmen hos en liten skara gratisjobbare.
Vi har en ganska bra sammansättning bland oss som jobbar här, elektriker, mekaniker och annat yrkesfolk. Det behövs när vi tvingas improvisera och själva fixa problem som dyker upp hela tiden.
Micke Nilsson är en av dessa, som den här dagen gett sig den på att ordna en koppling som spruckit. Han söker i hyllor och lådor och i minnet efter en speciell ventil.
Jag vet att jag har sett den någonstans, men var...
Han diskuterar med Ludde. Tillsammans konstaterar dom att själva anslutningen är tillverkad av mässing, så den går inte att svetsa.
Men vi kanske kan ta en annan koppling, från något annat rör...

Halva backen
Ludde har fått igång fyrhjulingen och tagit sig upp i backen. Han öppnar kranarna för ytterligare ett par rörspjut och återvänder till dalstugan där kaffet är nybryggt och rykande. Termometern visar -5,3, ett par tiondelar åt rätt håll sedan han for upp och öppnade fler rör.
Men det där röret måste vi stänga. Det ger fortfarande vattendimma istället för snö. Du kan se det på marken under, hur det bildas is.
På annandagen har föreningen planerat att öppna. Det är högst osäkert om hela backen kan öppna då, så man siktar på att säkra nedre halvan. Då kan man köra den högra liften och det kommer att räcka för att testa julklappsskidorna eller snowboarden.
Det ska bli lite mer spektakulärt för trickåkarna vad det lider. Nya hopp och utmaningar ska byggas i den del som varit vikt för brädfolket de senaste säsongerna.
Man tänker använda Plyfa-skivor att bygga hopp och hinder med, vilket visat sig vara ett material det går att åka på även om snön körts bort.
Nu går det åt rätt håll, nu är det snart minus fem och en halv. Kom in i värmen så tar vi en kopp kaffe!

Mer läsning

Annons