Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medborgarhuset nära konkurs

/
  • Föreningen som äger Medborgarhuset kämpas för att kunna avveckla verksamheten i ordnade former och undvika en konkurs.

Styrelsen för Medborgarhuset i Timrådalen kämpar för att överleva ekonomiskt och undgå konkurs. Föreningen ansöker hos kommunen om ett lån på 50 000 kronor för att klara verksamheten i år.

Annons
Fastigheten har sedan lång tid varit ute till försäljning genom mäklare, men de intressenter som hört av sig har inte fullföljt. Det är en klassisk samlingslokal där bland annat Pappersfacket på Östrand är delägare. Numera har man inte kommunalt stöd och det har varit allmänt svårt för samlingslokalerna i kommunen att hitta verksamhet som kan få ekonomin att gå runt.
Helst ser vi ju att det blir någon from av verksamhet i linje med det som lokalerna byggt för, säger ordföranden i Byggnadsföreningen, Lars Hallström.
Han tog över ordförandeskapet i våras när föreningen plötsligt inte hittade kandidater.
Tanken har varit att försöka åstadkomma en ordnad avveckling. Det finns kanske möjligheter att driva den här verksamheten vidare, men inte på rent ideell basis. När man talar om avveckling är det många som säger att man är intresserade av en fortsättning, men få har lust att engagera sig aktivt, säger han.

Mörkt nästa år
Får man låna 50 000 kronor från kommunen så tror Lars Hallström att föreningen klarar detta år. Däremot ser det mörkt ut för fortsättningen 2006.
Vi väljer att inte söka större belopp än vad som man kan ha en rimlig chans att få låna. Hade vi sökt mer, med inriktning på en fortsättning och professionell marknadsföring, hade vi säkert fått ett rakt avslag, tror han.
Kommunens ekonomichef Lennart Käll håller med om att beloppet är inom det möjligas gräns, men att man i måste ha ett bättre underlag från föreningen. Nu har inga kalkyler bifogats låneansökan.
Det här är också en fråga som ska avgöras i fullmäktige och vi har ett sådant på måndag. Sedan är det inte något fullmäktige förrän i februari och då är det kanske för sent. Man kan ju inte komma med hö till spiltan när hästen är död, säger Lennart Käll.

Möglet förevändning?
Kommunen var tidigare hyresgäst i huset där man hade en dagsiavdelning i bottenvåningen. Barn- och utbildningsnämnden sade upp kontraktet med hänvisning till att det fanns mögel i fastigheten.
Det tror jag var ett sätt för ansvariga på kommunen att ta sig därifrån. Vi har vid senare undersökningar inte funnit något mögel i de delar där dagis höll till, säger Lars Hallström.
Med daghemmets flytt från Timrådalen till gamla Framnässkolan försvann en bärande del av den uthyrning som Byggnadsföreningen så väl behövde.
Andra som hållit förbön för att behålla Medborgarhuset är Timrå Teaterförening, eftersom scenutrustning och andra lokaler är tillräckligt bra för att tillåta gästspel av mindre uppsättningar från läns- och Riksteatern.
I dagsläget har man uthyrning för bingoverksamhet och danskurs på helgerna, samt motionsdans på onsdagar. Det räcker inte för att täcka driftkostnaderna på årsbasis.

Mer läsning

Annons